Το Xbox φτάνει στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας του. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους: το CNBC δείχνει ότι τα έσοδα της Microsoft από το gaming έπεσαν κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2026, ενώ το hardware βούτηξε κατά 29%. Πιο απλά, η κονσόλα που κάποτε διεκδικούσε την κορυφή, τώρα χάνει έδαφος με ανησυχητική ταχύτητα.
Η πτώση δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Όλη η αγορά κονσολών υποχώρησε – κατά 27% τον Νοέμβριο, έναν μήνα που παραδοσιακά «γράφει» τα μεγαλύτερα νούμερα λόγω Black Friday. Όμως, μέσα σε αυτό το κλίμα, το Xbox είχε τη μεγαλύτερη απώλεια: 70% πτώση σε σχέση με πέρυσι.
Το τέλος του πολέμου των κονσολών
Όποιος περιμένει «αντεπίθεση» τύπου Microsoft, θα απογοητευτεί. Ο επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, ξεκαθαρίζει ότι η Microsoft δεν κυνηγά πια τη Sony ή τη Nintendo. Η εταιρεία αλλάζει ριζικά στρατηγική, εγκαταλείπει την παραδοσιακή κονσόλα και χτίζει ένα ανοιχτό οικοσύστημα, όπου το gaming ξεφεύγει από τα δεσμά του hardware.
Το νέο όραμα του Xbox μιλά για παιχνίδια παντού – σε κονσόλα, PC, cloud και mobile – και όχι για “παιχνίδια μόνο εδώ”. Η Sarah Bond, πρόεδρος του Xbox, το έθεσε ωμά: «Τα αποκλειστικά παιχνίδια είναι ξεπερασμένα». Και για να το αποδείξει, το επόμενο Halo θα κυκλοφορήσει και στο PlayStation 5. Ένα γεγονός που θα φάνταζε αδιανόητο πριν λίγα χρόνια.
Το hardware υποχωρεί – οι συνδρομές ανεβαίνουν
Η Microsoft δείχνει ότι δεν τη νοιάζουν οι κονσόλες όσο τα subscriptions.
Το Game Pass έχει φτάσει τα 34 εκατομμύρια συνδρομητές, αποφέροντας σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Η εταιρεία ανεβάζει τις τιμές. Aυξάνει το Game Pass Ultimate κατά 50% και δοκιμάζει εκδόσεις cloud gaming με διαφημίσεις, εξοργίζοντας τους χρήστες.
Η ερώτηση δεν είναι αν το Xbox θα “πεθάνει” ως κονσόλα, αλλά αν η Microsoft θα καταφέρει να μετατρέψει την ήττα της σε νέα ταυτότητα.
Ο ανταγωνισμός: άλλοι πουλάνε κονσόλες, όχι συνδρομές
Η Nintendo έχει ήδη πουλήσει πάνω από 10,3 εκατομμύρια Switch 2 μέσα σε έξι μήνες.
Η Sony πουλά 9,2 εκατομμύρια PS5 μόνο μέσα στο 2025.
Το Xbox Series X|S, αντίθετα, φτάνει μετά βίας τα 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της VGChartz.
Η Microsoft έχει σταματήσει να δημοσιεύει επίσημα νούμερα πωλήσεων από το 2015 – ένα σιωπηλό σημάδι ότι η κονσόλα δεν είναι πια το κέντρο βάρους της στρατηγικής της.
Από την ήττα στο νέο στοίχημα
Ο Satya Nadella έχει δώσει το στίγμα: «Gaming παντού και σε κάθε πλατφόρμα».
Η Microsoft θέλει να είναι η υποδομή πίσω από το gaming, όχι η συσκευή στο σαλόνι. Αν το Xbox γίνει υπηρεσία και όχι κουτί, τότε ο κύκλος της κονσόλας κλείνει – αλλά ανοίγει ένας άλλος, πολύ πιο φιλόδοξος.
Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που μια εταιρεία αποφασίζει συνειδητά να εγκαταλείψει τον “πόλεμο των κονσολών”, και να ποντάρει σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με Netflix για games.
Οι παίκτες πρέπει τώρα να πάρουν μια απόφαση μεγάλη. Το μέλλον μπορεί να μετακομίζει στο cloud, όμως οι gamers συνεχίζουν να αγαπούν τις κονσόλες.
