Γιλέκο ασφαλείας και αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, παντού αλλιώς πρόστιμο!

ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Οι περσινές κακοκαιρίες έγιναν η αφορμή για μία σημαντική αλλαγή στους κανόνες οδικής ασφάλειας στη χώρα μας και αφορούν τις αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες που πρέπει να έχουμε πλέον υποχρεωτικά στα αυτοκίνητα μας.

Από την 1η Οκτωβρίου έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, οι αλυσίδες χιονιού θα είναι υποχρεωτικές σε όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αυτό το νέο μέτρο, επιβεβαιώνοντας τη στροφή της κυβέρνησης προς την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έχει πλέον ενσωματωθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Πρόστιμο και Επιπτώσεις Μη Συμμόρφωσης

Οι οδηγοί που δεν έχουν μόνιμα τις αντιολισθητικές αλυσίδες στον χώρο αποσκευών τους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 80 ευρώ. Η απόφαση αυτή έρχεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για αυστηρότερους τροχονομικούς ελέγχους.

Τοποθέτηση και Ασφάλεια

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, η τοποθέτηση των αλυσίδων χιονιού πρέπει να γίνεται σε ασφαλές σημείο, με τη χρήση προειδοποιητικού τριγώνου και φορώντας γιλέκο ασφαλείας. Επιπλέον, οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετούνται στους τροχούς του κινητήριου άξονα του αυτοκινήτου.

Επιλογές και Κόστος

Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού, τις αλυσίδες τύπου «αράχνη» που κοστίζουν γύρω στα 150 ευρώ, καθώς και τις σπάνιες στη χρήση αλυσίδες με καρφιά για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι αλυσίδες από ελαστικό, ιδανικές για μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια.

Εξάσκηση και Προετοιμασία

Λόγω της έλλειψης εμπειρίας πολλών οδηγών στη χρήση αλυσίδων χιονιού, συνιστάται η εξάσκηση της τοποθέτησης αυτών σε ελεγχόμενες συνθήκες, πριν από κάθε απόδραση σε ορεινές περιοχές.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ασφάλεια των οδηγών και να προετοιμάσει την οδική κυκλοφορία για τις αντίξοες χειμερινές συνθήκες, ενώ παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες για τις νέες υποχρεώσεις και τις πιθανές παραβάσεις.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *