Φορολογία στην Ελλάδα: το 11% των οικογενειών πληρώνει το 68% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Στην Ελλάδα, η κατανομή των φορολογικών βαρών αποκαλύπτει μια σημαντική ανισορροπία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Καθημερινής, μια μικρή μερίδα των οικογενειών και των επιχειρήσεων συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά έσοδα από φόρους εισοδήματος.

Ειδικότερα, το 11% των οικογενειών πληρώνει το 68% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, μόλις το 4% των προσωπικών εταιρειών –Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.– καταβάλλει τον μισό φόρο εισοδήματος αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων, ενώ το 6% των νομικών προσώπων πληρώνει το 82% του συνολικού φόρου που καταβάλλουν ανώνυμες εταιρείες, ΙΚΕ και ΕΠΕ. Συνολικά, το 73% των εσόδων της χώρας από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ήτοι 10 από τα 13,5 δισ. ευρώ, εξαρτάται από 718.000 νοικοκυριά και 17.100 επιχειρήσεις.

Αυτή η στατιστική αποκαλύπτει το βάθος του προβλήματος στην κατανομή των φορολογικών βαρών στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση των φορολογικών βαρών σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού και των επιχειρήσεων δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για τα κρατικά έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι οικονομικές μεταβολές, μετεγκαταστάσεις ή αλλαγές στη φορολογική συμπεριφορά ενός σχετικά μικρού αριθμού φορολογουμένων μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Περαιτέρω, περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή τα μισά, καταβάλλουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο εισοδήματος, ενώ το 65% των νομικών προσώπων εμφανίζει μηδενικό κέρδος ή ζημίες, καταβάλλοντας μόνο 150 εκατ. ευρώ από τα 4,7 δισ. ευρώ συνολικού φόρου εισοδήματος. Αυτό αντανακλά μια βαθιά ανισοκατανομή φορολογικών βαρών, που επηρεάζεται από τα χαμηλά εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τα υψηλά φορολογικά συντελεστές που λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη δήλωση υψηλών εισοδημάτων.

Η εν λόγω κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική, καθώς και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να ενισχυθεί η δικαιοσύνη και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Αναλυτικά η έκθεση της Καθημερινής αναφέρει

1. Οι μισθωτοί καταβάλλουν το 43% του συνολικού φόρου εισοδήματος, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8,9 δισ. ευρώ. Επιπλέον 22% δίνουν οι συνταξιούχοι, που ουσιαστικά καταβάλλουν περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι εισοδηματίες εισφέρουν με λιγότερο από 1 δισ. ευρώ (ή το 11% του συνολικού φόρου εισοδήματος), ενώ το ποσοστό για τους αγρότες πέφτει στο 3%, με συνολικό φόρο 277 εκατ. ευρώ. Από τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα –εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα μερίσματα– το κράτος εισπράττει το 21% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Φόρο εισοδήματος μεγαλύτερο των 100 ευρώ τον μήνα (ήτοι 1.200 ευρώ τον χρόνο) πληρώνουν 1,7 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 30%. Είναι όμως αυτοί που πληρώνουν τελικώς το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αν ανεβάσουμε τον πήχυ στα 500 ευρώ τον μήνα (ή 6.000 ευρώ τον χρόνο), τότε ο αριθμός των φορολογουμένων περιορίζεται ακόμη περισσότερο, σε 269.357 άτομα. Αυτοί είναι και οι καλύτεροι «πελάτες» της εφορίας, που πληρώνουν το 46,8% των φόρων, πάνω από 4 δισ. ευρώ. Το 4% των φορολογουμένων να πληρώνει το 47% του φόρου είναι δείκτης και μεγάλων εισοδηματικών ανισοτήτων και ισχυρής φοροδιαφυγής. Αυτό συμβαίνει διότι σχεδόν ο ένας στους δύο στην Ελλάδα –περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά– δεν πληρώνει απολύτως τίποτα.

3. Φορολογική δήλωση υποβάλλουν περίπου 311.000 νομικά πρόσωπα. Συνολικά πληρώνουν 4,7 δισ. ευρώ. Το 1% αυτών των νομικών προσώπων –περίπου 2.550 επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη– δίνει το 60% των φόρων. Από την άλλη, 203.000 νομικά πρόσωπα ή οι δύο στις τρεις εταιρείες δεν εισφέρουν καν το 3% των συνολικών φορολογικών εσόδων, καθώς δηλώνουν ή ζημίες ή μηδενικό αποτέλεσμα. Τώρα, επομένως, που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζει τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου για όσους δηλώνουν συστηματικά ζημίες, γνωρίζει ότι θα πρέπει να «ξεσκονίσει» πάνω από 200.000 ΑΦΜ νομικών προσώπων, κάτι που προφανώς δεν είναι εφικτό εντός της περιόδου παραγραφής (5ετία).

4. Αντίστοιχη είναι η κατανομή των φορολογικών βαρών και στις προσωπικές εταιρείες, δηλαδή τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες. Σε ένα σύνολο 111.000 ΑΦΜ της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι συνολικοί φόροι είναι 772 εκατ. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, προκύπτει πόσο περιορισμένη είναι η συμμετοχή των προσωπικών εταιρειών στα φορολογικά βάρη. Από εκεί και πέρα, η κατανομή οδηγεί σε ανάλογα συμπεράσματα: Με το 47% του συνόλου των επιχειρήσεων ζημιογόνο και το 35% να δηλώνει μηδενικό αποτέλεσμα ή κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ, το 82% των επιχειρήσεων πληρώνει μόλις το 20% των φόρων. Και ανάποδα: Η μία στις πέντε επιχειρήσεις φτάνει να πληρώνει το 80% των φόρων.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχουν πέσει διάφορα σχέδια στο τραπέζι. Εκτός από το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχος σε ζημιογόνες εταιρείες, συνδέσεις POS κ.λπ.), εξετάζεται και το φορολογικό καθεστώς των ενοικίων, ώστε να πάψει το φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών να μην ξεπερνά το όριο εφαρμογής του συντελεστή 15%, ήτοι τις 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *