Αλλαγή ώρας: Τι θα γίνει τελικά; Θα αλλάξουμε ξανά την ώρα;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Η αλλαγή ώρας είναι ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις και αντιφάσεις κάθε χρόνο, και φέτος στις 29 Οκτωβρίου 2023 δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, αφού για μια ακόμα χρονιά δεν πάρθηκε καμία απόφαση για την αλλαγή της ώρας.

Αυτή η ημέρα θα έρθει και αυτόν τον Οκτώβριο, αφού την τελευταία Κυριακή του μήνα, τα ρολόγια μας θα γυρίσουν πίσω κατά μία ώρα, συγκεκριμένα από τις 04:00 π.μ. στις 03:00 π.μ.

Αυτή η πρακτική, γνωστή ως θερινή ώρα, έχει ως στόχο τη βελτίωση της αξιοποίησης του φωτός της ημέρας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ενδιαφέρον για την αλλαγή αυτή της ώρας έχει ρίζες που φτάνουν πολύ πίσω στον χρόνο. Οι πρώτες ιδέες για τη θερινή ώρα αποδίδονται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο τον απόμακρο 1784.

Ωστόσο, η πραγματική υλοποίηση αυτής της ιδέας πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα. Ένας Βρετανός επιχειρηματίας, ο Γουίλιαμ Γουίλετ, υποστήριξε την ιδέα το 1907, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τη Βρετανική κυβέρνηση της εποχής.

Το σύστημα της θερινής ώρας που έχουμε σήμερα βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του νεοζηλανδού εντομολόγου, Τζορτζ Χάντσον, το 1895.

Αυτός παρατήρησε ότι κατά τους θερινούς μήνες, η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας του επέτρεπε να συλλέγει περισσότερα έντομα.

Εντούτοις, παρά τις προσπάθειες για την εφαρμογή της θερινής ώρας σε διάφορες εποχές και χώρες, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε παντού, και υπάρχουν χώρες και περιοχές που δεν συμμετέχουν σε αυτήν.

Συνεπώς, η αλλαγή της ώρας παραμένει ένα θέμα που προκαλεί συζητήσεις και αντιφάσεις, καθώς η επίδρασή της στο βιολογικό ρολόι του ανθρώπου εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *