Τεράστια αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε ανθρώπους κάτω των 50

NEWSROOM

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “BMJ Oncology” αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση, η οποία δεν είναι άλλη απο την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών παγκοσμίως.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από 29 διαφορετικούς τύπους καρκίνου σε 204 χώρες και περιοχές, εξετάζοντας τη συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων καρκίνου σε άτομα ηλικίας 14-49 ετών.

Αύξηση 79% μέσα σε 20 χρόνια

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά καθώς το 2019, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 79% σε σχέση με το 1990. Κυρίαρχος παράγοντας αυτής της αύξησης ήταν ο καρκίνος του μαστού, που αντιπροσώπευσε τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των κρουσμάτων και των σχετικών θανάτων.

Ωστόσο, και οι καρκίνοι της τραχείας και του προστάτη αυξήθηκαν ταχύτερα, με εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες μεταβολές 2,28% και 2,23% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος μειώθηκε κατά 2,88% ετησίως.

αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου

Που υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμης έναρξης καρκίνου

Οι καρκίνοι που θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο την υγεία των νεότερων ενηλίκων είναι εκείνοι της τραχείας, των πνευμόνων, του εντέρου και του στομάχου. Επιπλέον, τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμης έναρξης καρκίνου σημειώνονται στη βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη δυτική Ευρώπη.

Επηρεάζονται, ωστόσο, και χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου να είναι στην Ωκεανία, την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για επείγοντα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης, καθώς και για την ανάπτυξη των βέλτιστων στρατηγικών θεραπείας για καρκίνους πρώιμης έναρξης.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή, η σωματική αδράνεια, το υπερβολικό βάρος και η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου σε νεότερες ηλικίες.

Αυτά τα μέτρα είναι ουσιώδη για τη διατήρηση της υγείας των νέων ενηλίκων και την αντιμετώπιση αυτής της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article