Πώς να βγάλετε τη νέα σας ταυτότητα: Βήμα βήμα η διαδικασία

NEWSROOM

Από αύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους πολίτες της χώρας μας με μια νέα και βελτιωμένη διαδικασία για την απόκτηση της ταυτότητάς τους. Αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

Διαδικασία Ανανέωσης

Η νέα διαδικασία ανανέωσης της ταυτότητας είναι απλή και βολική. Οι πολίτες πρέπει αρχικά να εισέλθουν στον επίσημο ιστότοπο gov.gr και να κλείσουν ραντεβού για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Αμέσως μετά, το ραντεβού επιβεβαιώνεται μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο και στο email του αιτούντος.

Οι πολίτες πρέπει στη συνέχεια να επισκεφθούν το αστυνομικό τμήμα για τη διαδικασία έκδοσης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι το δελτίο θα είναι έτοιμο μέσα σε 7 έως 10 μέρες, και οι πολίτες θα ενημερώνονται με SMS όταν θα πρέπει να παραλάβουν τη νέα ταυτότητά τους.

Σημεία Έκδοσης Και Φορητά Κλιμάκια

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας. Επιπλέον, προβλέπεται η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων, τα οποία απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και άτομα με αναπηρία.

Κόστος Και Διάρκεια Ισχύος

Το κόστος για την έκδοση του νέου δελτίου ταυτότητας είναι 10 ευρώ και καταβάλλεται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου Δημοσίου. Σε περιπτώσεις αντικατάστασης της ταυτότητας λόγω απώλειας ή φθοράς, θα πρέπει να καταβληθεί επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00 ευρώ.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα ισχύουν για 10 έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους. Αυτό εξασφαλίζει την αξιοπιστία της ταυτότητας, δεδομένου ότι οι φυσιογνωμικές αλλαγές σε ένα πρόσωπο εμφανίζονται σε διάστημα 10 ετών.

Χαρακτηριστικά της Νέας Ταυτότητας

Η νέα ταυτότητα διαθέτει εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας για την προστασία των πολιτών μας. Εκτυπώνεται σε πολυανθρακικό υλικό και ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα του ICAO. Η εκτύπωση γίνεται με laser, αδυνατώντας οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.

Επιπλέον, περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ) και ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης που λειτουργεί ανέπαφα (contactless).

Η ανανεωμένη διαδικασία έκδοσης της ταυτότητας στην Ελλάδα συνδυάζει απλότητα, ασφάλεια και άνεση για τους πολίτες. Με αυτά τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και εξασφαλίζει την ασφάλειά τους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article