Κάνουμε όντως περισσότερο σεξ το καλοκαίρι;

ΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑ

Μπορεί το σεξ στις πιλοτές να τρένταρε στα κορωνοπάρτι των lockdown, ωστόσο, αν υπάρχει μια σταθερή και χιλιοτραγουδισμένη αξία στη ζωή, αυτή είναι οι καλοκαιρινοί έρωτες.  Το καλοκαίρι έρχεται με υψηλές θερμοκρασίες και ούτε ο καύσωνας φαίνεται να μπορεί να τιθασεύσει την λίμπιντο ανδρών και γυναικών. Γιατί όμως οι λέξεις σεξ και καλοκαίρι πάνε χέρι-χέρι; Τι είναι αυτό που ανεβάζει τελικά την ερωτική διάθεση μας στα ύψη;

Σεξ το καλοκαίρι: Ας μιλήσουμε με δεδομένα

Σύμφωνα με έρευνες, όλοι φαίνεται πως κάνουν περισσότερο σεξ το καλοκαίρι. Περισσότεροι έφηβοι μάλιστα, αναφέρουν ότι έχουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία, αυτή την εποχή του χρόνου.
Οι αναζητήσεις στο Google για πορνό και διαδικτυακές γνωριμίες αυξάνονται το καλοκαίρι. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι απλώς περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν ίσχυε αυτό, θα βλέπαμε τις αναζητήσεις για τα πάντα να ακολουθούν παρόμοιο μοτίβο. Πράγμα που δεν συμβαίνει. Αυτή η τάση αφορά συγκεκριμένα περιεχόμενο που σχετίζεται με το σεξ.
Οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παραδόξως, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα ποσοστά ΣΜΝ. Άρα ίσως όλα αυτά τα προφυλακτικά δεν χρησιμοποιούνται. Ή ίσως δεν χρησιμοποιούνται σωστά;

Σεξ το καλοκαίρι: It’s complicated

Γιατί λοιπόν αυξάνεται η σεξουαλική δραστηριότητα όταν ο καιρός είναι καλύτερος; Οι επιστήμονες είναι κάθετοι: Δεν υπάρχει μια απλή ή εύκολη απάντηση. Κατά πάσα πιθανότητα, πιθανώς εξετάζουμε ένα περίπλοκο, βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο.

Από βιολογική πλευρά, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν καλύτερη διάθεση το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα, λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στο ηλιακό φως. Η έκθεση στο ηλιακό φως ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, επειδή μας κάνει να νιώθουμε καλά. Είναι λογικό οπότε, αφού  αισθανόμαστε γενικά καλύτερα το καλοκαίρι, θα βγούμε έξω και θα κάνουμε περισσότερα πράγματα, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για σεξ. Το να έχουμε καλή διάθεση, μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδράμε με τους γύρω μας. Για παράδειγμα, ίσως χαμογελάμε περισσότερο. Και αυτό ίσως θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευχάριστες εξελίξεις στην ερωτική μας ζωή.

Ανάλυσέ το

Από ψυχολογικής πλευράς, οι περισσότεροι βγαίνομε έξω και κάνουμε πιο πολλά διασκεδαστικά και συναρπαστικά πράγματα το καλοκαίρι. Δραστηριότητες που ενισχύουν το επίπεδο της φυσιολογικής μας διέγερσης. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι όταν κάνουμε συναρπαστικά πράγματα, έχουμε την τάση να αποδίδουμε τη διέγερση που βιώνουμε από αυτές τις δραστηριότητες στα άτομα που είμαστε γύρω μας. Με άλλα λόγια, μερικές φορές μπερδεύουμε τη σεξουαλική έλξη με τoυς παλμούς που μπορεί να ανεβάζει η καρδιά μας όταν ασκούμαστε και βλέπουμε ένα ελκυστικό άτομο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Τέλος, εξετάζοντας την κοινωνική/περιβαλλοντική πλευρά του ζητήματος, τους καλοκαιρινούς μήνες τείνουμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο. Όταν οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη δουλειά, τις σπουδές, ή τις υποχρεώσεις τους για παρατεταμένες περιόδους, η ανακούφιση από το άγχος, μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση για σεξ. Το μυαλό μας είναι πιο καθαρό και ήρεμο. Ταυτόχρονα, πολλά από τα περιβάλλοντα στα οποία βρισκόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές, έχουν περισσότερες σεξουαλικές ενδείξεις: Μια γεμάτη από ανθρώπους παραλία με αποκαλυπτικά μαγιό. Ίσως αυτές οι ενδείξεις μας κάνουν να σκεφτόμαστε περισσότερο το σεξ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν σε πολλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα οποία είναι πιθανό να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για σεξ. Και αυτός, είναι πιθανώς ο λόγος που βλέπουμε τόσους πολλούς σεξουαλικούς δείκτες να κορυφώνονται αυτή την εποχή του χρόνου.

Πηγή: ladylike.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

TAGGED:
Share This Article