Έξυπνες συμβουλές για να ανακουφίζονται τα παιδιά από τον φόβο των ενέσεων

NEWSROOM

Φοβάται το εμβόλιο, την ένεση και τη βελόνα; Δείτε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μη φοβάται, τον γιατρό ή το νοσοκομείο, τώρα που ξεκινά η περίοδος ιώσεων.
Χρησιμοποιήστε κάποια μικρά αλλά έξυπνα τρικ που θα μειώσουν τον φόβο και τον πόνο του παιδιού για το εμβόλιο, αποφεύγοντας τα δράματα στον παιδίατρο.

Εξηγήστε του γιατί χρειάζεται να κάνει εμβόλιο

Εάν το παιδί χρειάζεται να κάνει κάποια αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξηγήστε του καθησυχαστικά ότι ο γιατρός «θα πρέπει να σε εξετάσει για να ξέρει πώς μπορεί να σε κάνει καλά». Μιλήστε του για τα τεράστια οφέλη της προστασίας και τονίστε πως το εμβόλιο θα το προστατέψει από διάφορες ασθένειες.

Πείτε του την αλήθεια

Αποφύγετε να του πείτε π.χ. ότι «η ένεση δεν θα σε πονέσει». Μην του λέτε ψέματα ότι δεν θα κάνει εμβόλιο (ενώ πρέπει να κάνει) ή ότι δεν θα πονέσει, γιατί θα φανείτε αναξιόπιστοι. Απλώς εξηγήστε του για ποιον λόγο θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο, ότι θα πονέσει ελάχιστα αλλά θα είστε κοντά του για να του κρατάτε το χέρι.

Πρώτα από όλα δείξτε εσείς ψυχραιμία

Εάν νιώθετε εσείς ψύχραιμοι, το παιδί σας θα νιώσει πιο χαλαρό, εάν έχετε άγχος και φοβάστε για το πως θα αντιδράσει το παιδί το σίγουρο είναι ότι θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο: άγχος και κλάματα. Αν δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε προτιμήστε να κάνετε πίσω και ν’ αφήσετε τον πιο ψύχραιμο γονιό να μπει στο εξεταστήριο μαζί με το παιδί.

Ζητήστε του να μην κοιτάει τη βελόνα

Μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη ή να κλείσει τα μάτια του μέχρι το πέρας της διαδικασίας. Απασχολήστε το με κάτι, δείξτε του ένα παιχνίδι ή κάποιο αστείο βίντεο στο κινητό.

Βοηθήστε το να μείνει ακίνητο για να μην πονέσει

Είναι πιο εύκολο για εκείνον που κρατάει τη βελόνα να βρει το στόχο του εύκολα και γρήγορα όταν παραμένει ακίνητο το παιδί. Ζητήστε του να πάρει μία βαθιά ανάσα και να μετρήσει μέχρι το πέντε.

Κρατήστε το στην αγκαλιά σας

Εάν το παιδί σας είναι μικρό πάρτε το αγκαλιά την ώρα που θα κάνει το εμβόλιο. Η ασφάλεια που θα νιώσει μπορεί να μην εξαφανίσει εντελώς τον φόβο, τα κλάματα και τις φωνές αλλά σίγουρα θα τα μειώσει. Αν είναι μεγαλύτερο, απλώς κρατήστε του το χέρι.

Η λύση του τοπικού αναισθητικού

Εφόσον ο παιδίατρος το εγκρίνει, ζητήστε του να εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού (κρέμα, τζελ ή σπρέι), το οποίο θα μετριάσει τον πόνο. Διαφορετικά η ψύξη στο σημείο που θα γίνει η ένεση είναι μια μέθοδος που μειώνει τη διάρκεια και την ένταση του πόνου.

Απευθυνθείτε στον σωστό παιδίατρο

Ο παιδίατρος οφείλει να είναι υπομονετικός και κατάλληλα εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως φόβο της ένεσης κλπ και να βρίσκει, εάν είναι δυνατόν, εναλλακτικούς τρόπους ώστε να παρακάμπτει τη χρήση βελόνας.

Κυρίως όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χειριστεί με κατάλληλο τρόπο την ψυχολογία του παιδιού χωρίς να υποτιμήσει ή να υποβαθμίσει τα συναισθήματά του.

Αν ο γιατρός δεν σας επιτρέπει να συνοδεύετε το παιδί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αν προσπαθεί με τη βία να του κάνει ένεση ή εάν πιστεύετε ότι ο παιδίατρος είναι άκαμπτος, μη επικοινωνιακός με το παιδί και δεν το βοηθά να νιώθει άνετα μαζί του αναζητήστε έναν άλλον παιδίατρο.

Επιβραβεύστε το παιδι

Πείτε του πόσο γενναίο είναι, πόσο καλά συμπεριφέρθηκε στον γιατρό και υποσχεθείτε του ότι θα δείτε μια ταινία στο σπίτι μαζί ή θα διαβάσετε ένα βιβλίο.

Ποτέ, μα ποτέ, μη χρησιμοποιείτε ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο
Πολλοί γονείς απειλούν τα παιδιά ότι αν δεν φάνε το φαγητό τους θα τα πάνε στον γιατρό ή θα μπουν στο νοσοκομείο ή θα τους κάνουν ένεση. Μη φοβίζετε το παιδί χωρίς λόγο και κυρίως μη χρησιμοποιείτε ως μέσο απειλής τον γιατρό ή το νοσοκομείο.

Το παιδί δεν πρέπει να συνδυάζει τα επαγγέλματα υγείας (γιατρός, οδοντογιατρός κλπ) με κάτι κακό αλλά με κάτι απαραίτητο και ωφέλιμο. Ο γιατρός πρέπει στα μάτια των παιδιών να είναι το πρόσωπο που μπορούν να εμπιστεύονται. Γι’ αυτό μιλάτε του πάντα θετικά για τον ρόλο του γιατρού ή του νοσοκομείου.

Όλες οι ειδήσεις της επικαιρότητας βρίσκονται εδώ, στο Newsblog! Σας κρατάμε ενήμερους για όλα τα νέα της επικαιρότητας με τις τελευταίες εξελίξεις απο την Ελλάδα.

Μη χάσετε ούτε μια στιγμή αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Στο Newsblog,σκοπό έχουμε την ενημέρωση και να σας τη μεταδίδουμε άμεσα με κάθε δημοσίευση μας!

via

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *