in

Alert – Γεράσιμος Παπαδόπουλος για κακοκαιρία Daniel: Στην Αττική η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια

Κακοκαιρία Daniel: Η Αττική είναι η πιο ευάλωτη περιφέρεια στη χώρα εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στην κακοκαιρία Daniel και κατά πόσο θα άντεχε ένα κύμα τέτοιου μεγέθους αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά, πως «η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια».

Εξηγώντας πού βασίζεται η εκτίμησή του, ανέφερε «για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια μεγάλη πλημμύρα βρίσκει την Αττική ως μία περιφέρεια η οποία είναι η πιο ευάλωτη στη χώρα, διότι έχει μία υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, υπερσυγκέντρωση βιομηχανικών, εμπορικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, υπερσυγκέντρωση τουρισμού και άλλα πάρα πολλά προβλήματα που νομίζω όλοι γνωρίζουμε, κακή πολεοδόμησης, κακής χωροταξίας και αυτά θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε».

«Το “κακό”, πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω. Κάναμε τεράστια λάθη σαν χώρα, σαν ηγεσίες, σαν τοπικές αυτοδιοικήσεις και σαν πολίτες ακόμα, θα έλεγα μερικές φορές. Δηλαδή, χτίσαμε και μπαζώσαμε ρέματα, εκτρέψαμε κοίτες ποταμών και τα βλέπουμε και τώρα αυτά, τα είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις και αλλού. Διότι αυτό επιβάλλει η φυσική λειτουργία, η γεωφυσική λειτουργία των φαινομένων. Η βαρύτητα και η γεωμορφολογία καθορίζουν πού θα πάει το νερό. Εάν εδώ, ήταν κοίτη ποταμού ή ρέματος και εμείς χτίσαμε και το κάναμε δρόμο, το νερό πάλι λόγω της γεωμορφολογίας και λόγω της βαρύτητας, από εκεί θα πάει. Και τότε, εφόσον έχει γίνει δρόμος θα πλημμυρίσει. Το είδαμε αυτό πολλές φορές και στο παρελθόν. Θυμίζω για παράδειγμα στην Αττική πόσες φορές είχε πλημμυρίσει ο Κηφισός και διαβάζω πρόσφατα μελέτες που λένε, ότι και πάλι τα έργα που έχουν γίνει έτσι όπως έχουν γίνει για τον Κηφισό, ενδεχομένως στο ακραίο σενάριο της νεροποντής ξανά στην Αττική, δεν θα είναι επαρκές αυτό το έργο να συγκρατήσει και θα έρθουν τα νερά και θα έχουμε πλημμύρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια πλημμύρας που ήδη υπάρχουν από χρόνια» υπογράμμισε. «Και δεν υποτιμώ τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους ΟΤΑ από τους μελετητές στους οποίους ανατέθηκαν αυτές οι μελέτες. Θα πρέπει όμως να τις ξαναδούμε. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Δεν κρύβω ότι πρόσφατα ασχολήθηκα πολύ και με αυτό το θέμα της Αττικής, γιατί, τυχαίνει να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Νότιο Τομέα, εκεί που εκβάλλουν τα ποτάμια, ο Κηφισός και άλλα μικρότερα. Προχθές πλημμύρισε το μικρό ρέμα της Πικροδάφνης στον Άγιο Δημήτριο. Είχαν πάρα πολλά προβλήματα. Βλέπουμε στην Αίγινα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγινα, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Θέλω να πω δηλαδή ότι τα προβλήματα υπάρχουν παντού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη στατικότητα των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως, όταν αποχωρήσουν πλήρως τα νερά και γίνουν οι απαραίτητοι ενδελεχείς έλεγχοι, τότε θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή να εξεταστεί η στατική επάρκεια και ανθεκτικότητα και των υποδομών γενικώς, δρόμων, γεφυρών αλλά και των μεμονωμένων κατοικιών, διότι πολλές από τις κατοικίες σίγουρα έχουν ήδη υπονομευτεί από το νερό, είπε χαρακτηριστικά, ιδίως εκείνες στον Θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμικό κανονισμό, δεν έχουν, δηλαδή, σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και είναι πολύ πιο ευάλωτες. «Αυτά είναι τα προβλήματα κυριολεκτικά της αυριανής ημέρας, που πράγματι χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής», τόνισε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης ήταν πραγματικά ακραίο φαινόμενο, με την έννοια ότι δεν επαναλαμβάνεται συχνά. (…) Όμως, από την άλλη μεριά, μια οργανωμένη πολιτεία οφείλει να προετοιμάζεται με βάση τα ακραία σενάρια. Και όταν λέω πολιτεία, δεν εννοώ μόνο τη σημερινή, εννοώ την προχθεσινή, εννοώ την μελλοντική», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ προειδοποίησε πως εάν ληφθούν υπόψη τα μέτρια σενάρια, τότε όταν έρθουν τα ακραία σαν πραγματικότητα πλέον, «θα γκρεμίσουν όλα όσα έχουμε δημιουργήσει και θα τα πληρώσουμε πολύ χειρότερα».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως τα έργα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με βάση το ακραίο σενάριο, επιβάλλουν μεγαλύτερο κόστος, όμως παρέπεμψε στο παράδειγμα της γέφυρας Ξηριά. «Κοιτάξτε πόσες φορές έχει πληρωθεί αυτή η γέφυρα και πόσες άλλες θα πληρωθεί στο μέλλον και αυτή και το οποιοδήποτε άλλο τεχνικό έργο, εάν δεν πάμε σύμφωνα με το ακραίο σενάριο. Δηλαδή το κόστος που προκύπτει εν τέλει είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά εάν σχεδιάζαμε πράγματι με το ακραίο σενάριο και αυτό ισχύει για όλους τους φυσικούς κινδύνους, όχι μόνο για την πλημμύρα και για την πυρκαγιά και για τον σεισμό», είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Όλες οι ειδήσεις της επικαιρότητας βρίσκονται εδώ, στο Newsblog! Σας κρατάμε ενήμερους για όλα τα νέα της επικαιρότητας με τις τελευταίες εξελίξεις απο την Ελλάδα.

Μη χάσετε ούτε μια στιγμή αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Στο Newsblog,σκοπό έχουμε την ενημέρωση και να σας τη μεταδίδουμε άμεσα με κάθε δημοσίευση μας!

via

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Alert – Σχολικά είδη: Αυξήσεις έως 35%, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ

Alert – Αποτίμηση επιπτώσεων πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου