Alert – Ανυπολόγιστη ζημιά στον Θεσσαλικό κάμπο

NEWSROOM

Κακοκαιρία Daniel: Την ώρα που η χώρα μετρά τις πληγές της μετά την έλευση της τεράστιας νεροποντής που άφησε πίσω της τεράστια καταστροφή και ανθρώπους απεγνωσμένους να πρέπει για μια ακόμη φορά να αναγεννηθούν μέσα από όλα τα δεινά που κατέστρεψαν τις περιουσίες τους  κάποιοι αδίστακτοι δε χάνουν ευκαιρία να αδράξουν την ευκαιρία και να λεηλατήσουν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους.

Κακοκαιρία Daniel: Διπλή η τραγωδία

Στον Βόλο, σε περιοχές που δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί ακόμα η υδροδότηση, ασυνείδητοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο σε πλημμυρισμένα σπίτια, τα οποία έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους για να σώσουν τις ζωές τους.

Πολλοί από αυτούς, μετά τα περιστατικά κλοπών, επέστρεψαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους προκειμένου να προστατεύσουν ό, τι σώζεται.

«Τέσσερις συλλήψεις»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος αστυνομικών Μαγνησίας, Ανάργυρος Διχτάς, σημειώνει ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ενήμερη για περιστατικά πλιάτσικου.

«Δεν είναι πολλά τα περιστατικά, περιμέναμε να είναι χειρότερα. Έχουμε 4 συλλήψεις, επ’ αυτοφώρω, να κουβαλάνε από κάποια σπίτια οικιακές συσκευές».

Όπως λέει ο κ. Διχτάς, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι επί ποδός από την πρώτη ημέρα της θεομηνίας.

«Είμαστε μια βδομάδα άρρωστοι και δουλεύουμε συνεχόμενα. Δεν το λέμε για να πάρουμε συγχαρητήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά για τις προσπάθειες που κάνουν όλες αυτές τις ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις αφορούν κατοίκους της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους έχουν ποινικό παρελθόν.

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Πληγές μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κι ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις πλημμυρισμένες περιοχές , με τους φόβους για την ύπαρξη κι άλλων αγνοουμένων να αναζωπυρώνονται καθώς είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι χωριά.

Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη λάσπης μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, δύο αγνοούμενους ( σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση), αλλά και ένα νεκροταφείο ζώων που αποτελεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

Πόλεις και χωριά, εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα και νερό, δρόμοι, σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί, χωράφια έχουν πλημμυρίσει και καλλιέργειες έχουν χαθεί.

Παράλληλα χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία και γήπεδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπο, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής, είναι το γεγονός ότι σε χωριά όπως Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση και Μαραθέα, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συνέδραμε η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού.

Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς μέσα στα σπίτια που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, το νερό σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το ταβάνι, ενώ έπιπλα και αντικείμενα «κολυμπάνε» στα πλημμυρισμένα δωμάτια.

Απειλεί ο Πηνειός

Την ίδια ώρα ο Πηνειός συνεχίζει να απειλεί τα Τέμπη και συνοικίες της Λάρισας, ενώ ένα κομμάτι της εθνικής οδού είναι μια αδιάβατη λίμνη.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού παραμένει σταθερή, αλλά αρκετά υψηλή αφού φτάνει τα 8 μέτρα και 20 εκατοστά και σε αρκετά σημεία το ύψος του νερού πιέζει ακόμη τα αναχώματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νερό έχει φτάσει μόλις 20 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στα διπλανά χωριά, το Ομάλιο και το Στόμιο.

Τα πανοραμικά πλάνα που δημοσιεύει ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι κάτοικοι κάνουν έκκληση για άντληση των υδάτων από τους δρόμους και τα σπίτια τους. Οι επείγουσες μετακινήσεις προς άλλες περιοχές και προς το κέντρο της πόλης γίνονται με φορτωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

Ώρες αγωνίας και για τους κατοίκους των χωριών πέριξ της λίμνης Κάρλα που δίνουν «μάχη» για να καθαρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα ζώα τους.

Κακοκαιρία Daniel: Αποκαλύπτεται η φρίκη

Στην ευρύτερη περιοχή το νερό σταδιακά υποχωρεί, κι έρχονται στην επιφάνεια τα απομεινάρια της καταστροφής.

Σπίτια και οικοσκευές είναι κατεστραμμένα από το νερό και τη λάσπη, καλλιέργειες παραμένουν βυθισμένες και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η έντονη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους

Οι κάτοικοι ακόμα δεν μπορούν να συλλάβουν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε, όχι μόνο τα σπίτια, αλλά και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για να αποκατασταθεί η γεωργική παραγωγή και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πολλά χρήματα και πολύς χρόνος.

Το σίγουρο είναι ότι οι πληγέντες δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν εάν το κράτος δεν σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται ότι δεν θα μπορούν να βρουν διέξοδο μένοντας στην περιοχή.

Κακοκαιρία Daniel: Κατεστραμμένα τα χωριά στα Τρίκαλα

Επιστρέφουν μέρα με τη μέρα στα χωριά τους στα Τρίκαλα οι κάτοικοι, καθώς το νερό υποχωρεί, ελπίζοντας ότι μέρος των υπαρχόντων τους μπορεί να διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που αντικρίζουν είναι η απόλυτη καταστροφή.

Πολλά είναι τα σπίτια που δεν πλημμύρησαν, αλλά διαλύθηκαν είτε κατέρρευσαν, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Τα ζώα πνίγηκαν και οι Αρχές απομακρύνουν τα κουφάρια τους, τα οποία αποτελούν υγειονομική «βόμβα».

Η καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών –  Περισσότερα από 10.000 ζώα νεκρά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ήδη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η καταστροφή που έχει καταμετρηθεί ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο στρέμματα καλλιεργειών, περισσότερα από 10.000 ζώα έχουν πνιγεί, ενώ από τις αποθήκες της περιοχής το νερό παρέσυρε το 30% του αποθηκευμένου σιταριού της χώρας.

Και τα αστικά κέντρα χτυπήθηκαν σκληρά. Εκτιμάται ότι επλήγησαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία περισσότερες από 5000 επιχειρήσεις εμπορίου και μεταποίησης.

H κατάσταση είναι απολύτως επείγουσα και ο δημοσιονομικός Γολγοθάς μεγάλος. Πέρα από το πόσο κοστίζει στον κάθε πληγέντα να ξαναρχίσει την ζωή του και πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, τεράστιο είναι το κόστος και στην οικονομία.

Ένας νέος προϋπολογισμός έρχεται πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά μετά τις καταστροφές που προήλθαν από την κακοκαιρία Daniel.

Τι δίνει ο θεσσαλικός κάμπος

52,8% βιομηχανικής ντομάτας
38% βαμβακιού
54,7% αχλάδια
51,7% αμύγδαλα
39,5% κάστανα
26,3% καρύδια
19,4% εγχώριου πρόβειου γάλακτος
13,7% εγχώριου αιγείου γάλακτος
18,5% βόειου κρέατος
19,7% βόειου γάλακτος
10% χοιρινού κρέατος
40% των μαλακών τυριών
25% των σκληρών τυριών

Κακοκαιρία Daniel: Έως 4 δισ. ευρώ το κόστος της πλημμύρας για αποζημιώσεις και υποδομές

Το σύνολο των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών κυρίως στην αγροτική παραγωγή εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ η ευρωπαϊκή συνδρομή ζητείται και για την αποκατάσταση των έργων υποδομής.

Ως βασικό όργανο για υγειονομικές κρίσεις, αλλά και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές είναι το RescEU, που βρίσκεται, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, στo NextGenerationEU. Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί ήδη με 2,5 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένα «πακέτο».

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Commission, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, σήμερα στο Στρασβούργο, θα ζητήσει την άμεση έκτακτη συνδρομή του Ταμείου για την αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών (δρόμων, δικτύων ύδρευσης) σε όλες τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Το συγκεκριμένο Ταμείο για φέτος επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις φυσικές καταστροφές που είχαμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, για πιο άμεση συνδρομή θα γίνει αίτηση και στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που διαθέτει σχετικά μικρά ποσά, για τις άμεσες ανάγκες των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η Ελλάδα έχει λάβει συνολική βοήθεια για διάφορες φυσικές καταστροφές από το συγκεκριμένο Ταμείο συνολικού ύψους 155,4 εκατ. ευρώ από το 2007 μέχρι και το 2022, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, οι μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις που θα βοηθήσουν για να αποκατασταθεί ο δρυμός της Δαδιάς αλλά και η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στον κάμπο της Θεσσαλίας θα προέλθουν από τις αναθεωρήσεις των 36 δισ. που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, την επιτάχυνση της ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027 και την ανακατεύθυνση των αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ που έχει δικαίωμα να πάρει η Ελλάδα μέχρι και το 2027.

Στην προσπάθειά του να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει όλος ο κρατικός μηχανισμός να επιστρατευτεί για να γίνει νέα αναθεώρηση στην αναθεώρηση που στείλαμε πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες για το «Ελλάδα 2.0», ώστε να φέρουμε μπροστά όλο το σχέδιο για την υλοποίηση του προγράμματος έγκαιρης πρόληψης και άμεσης επέμβασης από φυσικές καταστροφές. Περισσότερη δουλειά χρειάζεται για το ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου θα πρέπει, εκτός από την ανακατανομή των πόρων, να γίνουν άμεσα ειδικά σχέδια αποκατάστασης, χωρίς να λησμονηθούν, βέβαια, και οι ανάγκες των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις της επικαιρότητας βρίσκονται εδώ, στο Newsblog! Σας κρατάμε ενήμερους για όλα τα νέα της επικαιρότητας με τις τελευταίες εξελίξεις απο την Ελλάδα.

Μη χάσετε ούτε μια στιγμή αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Στο Newsblog,σκοπό έχουμε την ενημέρωση και να σας τη μεταδίδουμε άμεσα με κάθε δημοσίευση μας!

via

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) προς το Newsblog.gr

Share This Article