Tips: 8 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για το αυτοκίνητο

vasikessymvoulespouprepinaakolouthisetegianakratisetetoaftokinitoneogiapantax
8 vasikes symvoules pou prepi na akolouthisete gia na kratisete to aftokinito neo gia panta 758x506 1

Τα πάντα γερνούν, είναι νόμος της φύσης. Μερικοί από εμάς καλύτερα από άλλους.
Αλλά δυστυχώς μας αρέσει δεν μας αρέσει υπάρχει αυτός ο ένας ατυχής νόμος του σύμπαντος που λέει ότι τα πράγματα γερνούν και φθείρονται.
Αυτό ισχύει τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τους ανθρώπους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας πιο νέο και σίγουρα χωρίς να πληρώσετε πολλά όπως αν επισκεπτόσασταν έναν πλαστικό χειρούργο.

Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας σημαίνει ότι θα ζήσει περισσότερο. Τα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά ακριβά, συχνά μια από τις πιο δαπανηρές αγορές που θα κάνετε ποτέ στη ζωή σας. Έτσι λοιπόν όσα περισσότερα χρόνια ωφέλιμης ζωής δίνετε στο όχημά σας, τόσο καλύτερη αγορά θα αξίζει.

Οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε στα οχήματά μας για να φτάσουμε στη δουλειά, τις διακοπές μας, τη φροντίδα των οικογενειών μας και ένα εκατομμύριο ακόμα άλλα πράγματα. Όσο περισσότερο ζήσει σωστά το αυτοκίνητό σας, τόσο περισσότερο μπορεί να συνεχίσει να ασκεί αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Επίσης, η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Όταν κάτι θα πάει στραβά με το όχημά σας, μάλλον θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα σεβαστό ποσό και όπως θα ξέρετε εάν κάτι πάει στραβά με το αυτοκίνητό σας, τελικά εσείς θα χρηματοδοτήσετε τον τρόπο ζωής του μηχανικού σας.

Αλλά αν συντηρείτε σωστά το αυτοκίνητό σας, θα χρειαστείτε πολύ λιγότερο ακριβές επισκέψεις στο συνεργείο.

Πώς λοιπόν θα κρατήσετε ζωντανό το αυτοκίνητό σας και νέο για πάντα;

1. Ελέγχετε πάντα το λάδι του κινητήρα

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε το λάδι που υπάρχει στον κινητήρα ως την ψυχή του αυτοκινήτου σας. Το λάδι του κινητήρα στο αυτοκίνητό σας είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του μηχανήματος όπως το αίμα είναι σε έναν άνθρωπο. Το λάδι κινητήρα διατηρεί όλα τα κινούμενα μέρη στο αυτοκίνητο λιπαρά, μειώνοντας την τριβή και μειώνοντας έτσι τη φθορά.

Δεν πρέπει να περιμένετε τόσο πολύ για να ελέγξετε το λάδι του αυτοκινήτου σας, ειδικά εάν οδηγείτε ένα παλιό αυτοκίνητο. Ορισμένα αυτοκίνητα καίνε το λάδι γρηγορότερα από άλλα και έτσι δημιουργείται κίνδυνος να εισχωρήσουν ρύποι και να μειωθεί η ικανότητα λίπανσης. Ελέγχετε τακτικά την στάθμη του λαδιού, ακόμη και μεταξύ των αλλαγών του λαδιού και βεβαιωθείτε ότι το διατηρείτε πάντοτε στο επίπεδο που θα πρέπει να βρίσκεται.

2. Ελέγξτε την πίεση αέρα των ελαστικών

Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο τέσσερα μέρη του αυτοκινήτου σας έρχονται σε επαφή με το δρόμο και αυτά είναι φυσικά τα ελαστικά. Ως το μοναδικό σημείο επαφής σας με το έδαφος, τα ελαστικά είναι εξαιρετικά σημαντικά όχι μόνο για τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας, αλλά και για τη δική σας ασφάλεια. Τα φθαρμένα ή χαλασμένα ελαστικά μπορεί να αποτύχουν, και αν το κάνουν όταν ταξιδεύετε με μεγάλη ταχύτητα, οι συνέπειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Τα ξεφούσκωτα ελαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη έλξη με το δρόμο και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, κάνοντας το αυτοκίνητό σας να κοστίζει περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύκολο είναι να διατηρήσετε σωστά τα ελαστικά σας, είναι εκπληκτικό το πόσοι άνθρωποι δεν το κάνουν. Μην είστε ένας από αυτούς.

3. Ελέγξτε τη μπαταρία σας

Εκτός αν έχετε πάει σε πλήρως ηλεκτρικό, τα αυτοκίνητα ακόμα δεν λειτουργούν με μπαταρίες. Αλλά μας αρέσει δεν μας αρέσει την χρειάζονται ακόμα. Ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την μπαταρία του για να του δώσει την ισχύ για να ξεκινήσει, και μόλις το όχημα είναι σε λειτουργία, ο κινητήρας φορτίζει την μπαταρία πίσω.

Εάν η μπαταρία σας αποτύχει, το αυτοκίνητό σας δεν θα ξεκινήσει. Και αν το αυτοκίνητό σας δεν ξεκινήσει, τότε έχετε ένα προβληματικό αυτοκίνητο

Κατά την επιθεώρηση της μπαταρίας του αυτοκινήτου, ελέγξτε πρώτα τα καλώδια που οδηγούν από αυτή προς τη μηχανή. Αυτά πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένα με τους ακροδέκτες της μπαταρίας και χωρίς σκουριά ή διάβρωση. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή βούρτσα για να καθαρίσετε οποιαδήποτε διάβρωση από τους ακροδέκτες της μπαταρίας.

4. Ελέγξτε το φίλτρο αέρα

Ελπίζω ότι δεν χρειάζεται να σας πω ότι ο αέρας είναι σημαντικός σε ένα αυτοκίνητο. Όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στο αυτοκίνητό σας. Οι μηχανές αυτοκινήτων χρειάζονται αέρα για να δουλέψουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου σας έχει αυτή τη μεγάλη σχάρα.Ναι τελικά αυτή η σχάρα δεν είναι εκεί μόνο για να κρατάει στο σήμα του αυτοκινήτου σας.

Είναι εκεί για έναν λόγο και μόνο. Ο αέρας που ένα αυτοκίνητο παίρνει μπορεί συχνά να μολυνθεί. Θέλω να πω, κοιτάξτε το βρωμιά στο μέσο δρόμο. Αυτές οι μολυσματικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο εσωτερικό ενός κινητήρα μόλις δημιουργηθούν. Για το λόγο αυτό, τα αυτοκίνητα έχουν φίλτρα αέρα για να καθαρίσουν τον αέρα που εισπνέουν.

Αυτά τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αλλάζουν και πρέπει να μάθατε να αλλάζετε το παλιό φίλτρο με ένα καινούργιο όταν γεμίσει με ακαθαρσίες και βρωμιά. Μπορείτε να πληρώσετε έναν μηχανικό για να το κάνετε αυτό ή αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Τα φίλτρα είναι εύκολα προσβάσιμα για κάθε μάρκα και μοντέλο αυτοκινήτου στο διαδίκτυο ή σε οποιοδήποτε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων κοντά σας.

5. Αλλάξτε τα μπουζί σας

Τα μπουζί αποδίδουν το ηλεκτρικό ρεύμα από το σύστημα εκκίνησης του αυτοκινήτου σας στον κινητήρα, επιτρέποντας στο καύσιμο να ανάψει και να τροφοδοτήσει το αυτοκίνητο. Αλλά όπως όλα τα άλλα, τα μπουζί φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Οι μεταλλικές επαφές μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζουν μια συσσώρευση ορυκτών, καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματική στο να κάνουν αυτό που κάνουν.

Τα περισσότερα μπουζί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά καθώς το αυτοκίνητό σας αρχίζει να μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα μπουζί πιο νωρίς. Αν ο κινητήρας σας έχει πρόβλημα στο να ξεκινήσει και έχετε αποκλείσει την πιθανότητα προβλήματος μπαταρίας με το φανταστικό νέο σας πολυμέτρο, τα μπουζί είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε. Η αντικατάστασή τους δεν είναι δύσκολη.

6. Ελέγξτε τα φρένα σας

Όπως το μαγείρεμα  της μαμάς σας, τα φρένα είναι ένα από τα πράγματα που θεωρείτε δεδομένα στο αυτοκίνητο σας μέχρι ξαφνικά, να βρεθείτε χωρίς αυτά. Το μόνο πιο σημαντικό πράγμα από το να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας είναι να το σταματήσετε όταν το θέλετε. Η αποτυχία στο φρενάρισμα είναι η κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων και τα ατυχήματα μπορεί να είναι άσχημα και να φέρουν μεγαλύτερα προβλήματα απο απλά ένα χαλασμένο ή τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Το να έχετε τα φρένα σε σωστή λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν πρόκειται για την ασφάλειά σας. Μην παραμελήσετε αυτή την πτυχή της συντήρησης των αυτοκινήτων.

Εάν τα φρένα σας προκαλούν παράξενους θορύβους ή το αυτοκίνητό σας αισθάνεστε ότι φρενάρει πιο αργά από το κανονικό τότε πρέπει ελέγξτε τα φρένα σας. Αν αισθάνεστε σίγουροι και ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Αν όχι, καλύτερα πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία.

Τα τακάκια φρένων φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Και αν αφήσετε τα τακάκια φρένων πολύ καιρό, μπορούν να αρχίσουν να βλάπτουν τους τροχούς του αυτοκινήτου σας. Αυτό που πρέπει να είναι ένα απλό κομμάτι για αντικατάσταση μπορεί να καταλήξει να είναι μια πολύ δαπανηρή επισκευή αν δεν το κάνετε εγκαίρως. Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα να προκαλέσουν ατύχημα.

Διαβάστε την συνέχεια