in

Τα 92 χρόνια χρόνια της ΙΟΝ άλλαξαν… χέρια – Τα deals του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Μία ακόμα σημαντική επένδυση έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατέχει το 45% των μετοχών της ΙΟΝ και είναι έτοιμος να γίνει ο “βασιλιάς” των τροφίμων

Μία ακόμα σημαντική επένδυση έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μετά το περσινό “χρυσό” deal της πώλησης της Chipita στη Mondelēz, το οποίο ήταν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται μία ανάσα να δημιουργήσει μια νέα «αυτοκρατορία», καθώς έχει στην κατοχή του το 45% των μετοχών της μεγαλύτερης  σοκολατοβιομηχανίας της χώρας, δηλαδή της ΙΟΝ.

Μάλιστα οι δύο πλευρές προχώρησαν στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ και ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη συμφωνία τους για τη δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας  αρχικά το 45% των μετοχών, ενώ μελλοντικά θα δύναται να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους.

Η ΙΟΝ ΑΕ  είναι η μεγάλη ελληνική σοκολατοβιομηχανία με ιστορία 92 ετών που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές. Η ελληνική ταυτότητα της και η σταθερά υψηλή ποιότητα και  μοναδική γεύση των προϊόντων της,  την έχουν ταυτίσει με τις αναμνήσεις τόσο της παιδικής, όσο και της ενήλικης ζωής μας.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο επιχειρηματίας που κατάφερε να δημιουργήσει την ελληνική CHIPITA και να της δώσει διεθνή προσανατολισμό και προοπτική. Βασισμένα στην καινοτομία, τα μοναδικά προϊόντα της εταιρείας αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ.  Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της  εταιρείας.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ ανέφεραν: «Η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένεια μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον επιτυχημένο επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και αρχές, και, κυρίως, το κοινό όραμά μας, θα αποτελέσουν για την εταιρεία μας, εφαλτήριο για μία σπουδαία πορεία στο μέλλον».

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε: «Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία! Η ΙΟΝ και η ιστορία  της στη χώρα μας, είναι ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού από εμάς που θα ασχοληθούμε με την περαιτέρω ανάπτυξη της. Η σχέση των καταναλωτών με την ΙΟΝ – όλων μας δηλαδή – είναι μία σχέση διαχρονική και άκρως συναισθηματική και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ίδια!

Αγαπήσαμε από παιδιά τα προϊόντα της ΙΟΝ και αυτό είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση μας με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία».

Τα 5 deals και ο στόχος

Η εξαγορά του 45% των μετοχών της ΙΟΝ με δυνατότητα να αποκτήσει και την πλειοψηφία, είναι το 5ο deal που επιχειρηματία.  Και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο, καθώς ακούγεται ότι ετοιμάζεται να σαλπάρει για την Κρήτη «μπαίνοντας» στο μετοχικό κεφάλαιο της κρητικής βιομηχανίας τροφίμων ΚΡΕΜΕΛ, η οποία δραστηριοποιείται στην κατηγορία των plant-based τροφίμων μέσω και της συνεργασίας της με την αμερικανική Good Planet Foods.

Πριν την ΙΟΝ είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της ΕΔΕΣΜΑ και της, από το 1991 θυγατρικής της, ΑΜΒΡΟΣΙΑ αντικείμενο των οποίων είναι η παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών, ενώ ακόμη πιο πριν είχε προχωρήσει στην καταρχήν συμφωνία με τους μετόχους της Ελληνικοί Χυμοί, από κοινού με τον Απόστολο Ταμβακάκη (μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου, EOS, που διαχειρίζεται ο τελευταίος), για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας.

Επιπλέον το προηγούμενο καλοκαίρι απέκτησε το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διαθέτει ήδη την αλλαντοβιομηχανία Νίκας η οποία μάλιστα θα είναι σύντομα εκτός Χρηματιστηρίου, ενώ είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας.

Ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων, είτε ατομικά, είτε συνεργατικά, αποκτά δυνατότητες συνεργιών με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου σε κατηγορίες που έχουν προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και εξαγωγών. Μάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες έχει ιδρύσει νέα εταιρεία συμμετοχών, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας του γνωστού επιχειρηματία, υπό την επωνυμία Βespoke SGA Holdings, ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ, το οποίο «μοιράζεται» κατά 1,4 εκατ. ευρώ στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (1% του μετοχικού κεφαλαίου) και το υπόλοιπο (138, 6 εκατ. ευρώ ή 99%) στην εταιρεία S.A.G. Investments & Holdings Limited, με έδρα την Κύπρο. Ποσό 35 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε μετρητά κατά την σύσταση της εταιρείας ενώ τα υπόλοιπα 105 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, επίσης σε μετρητά, σε τέσσερις δόσεις ύψους 26,25 εκατ. ευρώ (μια κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2026).

Απέναντι στη Mondelēz

Εκτός των άλλων, η εξαγορά της ΙΟΝ, την οποία είχαν πολιορκήσει στο παρελθόν πολλοί μνηστήρες (από τη Nestlé, την Kraft Jacobs Suchard, τη Vivartia και τη RJR Nabisco έως τον ίδιο τον κ. Θεοδωρόπουλο) φέρνει τον τολμηρό επιχειρηματία απέναντι στη Mondelēz στον κλάδο της σοκολάτας. Η πολυεθνική που αγόρασε την Chipita, διαθέτει το «αντίπαλο δέος» τη σοκολάτα Παυλίδη.

Πωλήσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά την ΙΟΝ με έτος ίδρυσης το 1930, το 2020 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 118,91 εκατ. ευρώ, έναντι 118,84 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 11,70 εκατ. ευρώ, από τα 14,27 εκατ. ευρώ το 2019.

Την ίδια χρονιά η βιομηχανία απασχολούσε 931 εργαζόμενους. Εκτός από ισχυρό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σημαντικές είναι και οι εξαγωγές της σε: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Συρία και Τυνησία. Να σημειωθεί ότι από εξαγωγές προήλθαν πωλήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ για το 2020, από 11,18 εκατ. ευρώ το 2019.

Η ΙΟΝ διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Άρτα, στο Νέο Φάληρο και στο Μαρκόπουλο Αττικής. Η εταιρεία διατηρεί και παραγωγική μονάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η συγκεκριμένη θυγατρική ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στη ρωσική αγορά, ενώ παράγει και προϊόντα Nucrema.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr