in

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η δεύτερη χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη!

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η δεύτερη χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη!

Απαισιόδοξα μηνύματα απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αφού παρότι ο πλανήτης αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς, ο ΠΟΥ αναφέρει στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του ότι, η δεύτερη χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη απο την πρώτη

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και σοκάρει

Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη, δεδομένου του πώς εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», είπε ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του, ο Οργανισμός σημείωσε ότι, μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις.

«Μετά τις διακοπές (σ.σ. των Χριστουγέννων) σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκχοβ.

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση προειδοποίησε για τα νέα κρούσματα και τις περιοχές οι οποίες είναι πιο επιβαρυμένες ενώ αναφέρθηκε και στον αριθμό ρεκόρ των τεστ που πραγματοποιήθηκαν

Η σημερινή ημερήσια έκθεση επιτήρησης Covid-19 έχει 671 νέα κρούσματα, με 340 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και, δυστυχώς, 25 νέους θανάτους. Σήμερα διενεργήθηκαν 35.000 τεστ, με χθεσινό ρεκόρ τα 41.000 τεστ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και, θα ήθελα να προσέξετε αγαπητοί συμπολίτες μας, η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι τα 46 έτη.

Αυτό δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η νόσος και ότι εδώ και 15 μέρες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη.

Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Είναι στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν, για αυτό και μόνιμα επανερχόμαστε στα βασικά για τα οποία έχουμε μιλήσει από την αρχή σε ό,τι έχει να κάνει με την Covid. Μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικό, τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία έχουμε τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, εμφανίζονται στις εξής Περιφερειακές Ενότητες: στη Δυτική Αττική, στη Βοιωτία, στη Λέσβο, στην Κάλυμνο, στη Ροδόπη, στην Αργολίδα και στη Χαλκιδική. Με την προσοχή μας, βέβαια, στραμμένη στην Αττική, που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια και στον τρόπο με τον οποίο κινείται η νόσος.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι βλέπουμε ότι η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται. Παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας.

Και ότι η χώρα μας κάνει πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα του lockdown, να επανέλθει σε μία μερική κανονικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε πολύ περήφανοι για τους υγειονομικούς του Ε.Σ.Υ., που κράτησαν τη χώρα όρθια, αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, όλου του κόσμου που έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Αυτά είναι χαρακτηριστικά τα οποία βλέπουμε και τώρα στην προσπάθεια που ξεκίνησε, της διαδικασίας εμβολιασμών. Είναι μία διαδικασία που τους επόμενους μήνες θα μας δώσει τη ζωή μας πίσω. Για αυτό θέλω όλοι να έχουμε κουράγιο, δύναμη, αντοχή και λίγο υπομονή και πιστεύω ειλικρινώς ότι θα τα καταφέρουμε πολύ καλά.

Ποιοι πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμο

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ξεκίνησε στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου, έτσι διανύουμε τώρα την τρίτη εβδομάδα και η διαδικασία εξελίσσεται κανονικά.

Αφού άρχισε και συνεχίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα διενεργείται και ο εμβολιασμός σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Άμεσα, στις επόμενες ημέρες, από 16/1 θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών.

Μέχρι σήμερα, ο εμβολιασμός έχει κυλήσει ομαλά, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και με ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και έχει εμβολιαστεί ποσοστό 0,59% του πληθυσμού.

Η εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα είναι άριστη. Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων.

Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε.

κρουσματα σημερα

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο που θα μας ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την κανονική ζωή μας.

Θα πρέπει ο καθένας από εμάς που καλείται να εμβολιαστεί, να ξεπεράσει τυχόν φόβους ή κάποιο δισταγμό και να μην στερήσει από τον εαυτό του, αλλά και από τους άλλους γύρω του, την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Με μια πρώτη ματιά, είναι ίσως φυσικό να είναι κανείς διστακτικός, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο που μάλιστα αναπτύχθηκε με τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας.

Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπήρχε ήδη γνώση και εμπειρία πολλών ετών από τις προσπάθειες και τις κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη εμβολίων με mRNA, κατά του καρκίνου αλλά και κατά άλλων λοιμογόνων παραγόντων.

Η τόσο γρήγορη πρόοδος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας, των Κυβερνήσεων, των εθνικών και διεθνών οργανισμών, καθώς και με την προσέλκυση τεράστιας χρηματοδότησης από κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους.

Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έγιναν μειώσεις στις προδιαγραφές για την έγκριση των εμβολίων από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς.

Πολλοί αναρωτιούνται επίσης, αν ο χρόνος παρακολούθησης των εμβολιασμένων είναι αρκετός και αν είναι πιθανό να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες αρκετά χρόνια αργότερα.

Η εμπειρία όμως από τα εμβόλια μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόβλημα υγείας που να εκδηλωθεί πολλά χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλώνονται άμεσα έως λίγους μετά τον εμβολιασμό.

Η παρακολούθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι και τα δεδομένα αναλύονται συνεχώς.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες, απειλητικές και πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλα τα συμβάντα που σχετίζονται χρονικά με τον εμβολιασμό εξετάζονται και καταγράφονται από την φαρμακοεπαγρύπνηση και μελετάται η αιτιολογική συσχέτισή τους.

Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας από τον ΕΟΦ και αναμένουμε την ανάλυση των καταγεγραμμένων περιστατικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος και συναισθηματική φόρτιση κατά την ώρα του εμβολιασμού.

Δεδομένα από το διεθνή χώρο δείχνουν ότι έχουν γίνει περισσότεροι από 30.000.000 εμβολιασμοί παγκόσμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν διενεργηθεί 10.000.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού από το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μελετήθηκαν τα πρώτα 1,8 εκατομμύρια εμβολιασμών. Φαίνεται ότι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, που όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με τη χορήγηση αδρεναλίνης.

Η συχνότητα των αναφυλακτικών αντιδράσεων υπολογίστηκε σε περίπου 1 περίπτωση ανά 90.000 εμβολιασμούς.

Ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια, αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι περίπου 1 περίπτωση ανά 1.000.000 εμβολιασμών.

Είναι δηλαδή κάπως αυξημένες, αλλά σαν απόλυτος αριθμός είναι πολύ σπάνιες.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταγράφηκε αυξημένος αριθμός αναφυλακτικών αντιδράσεων στις κλινικές μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος, εμβολιάστηκαν δηλαδή, περίπου 15.000-20.000 άτομα.

Μοναδική αντένδειξη στον εμβολιασμό είναι το ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη, μια ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα.

Αντένδειξη επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.

Η ύπαρξη αλλεργίας σε τροφές, όπως το αυγό, το φιστίκι και άλλα, κατοικίδια, τσιμπήματα εντόμων, φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή στο latex, πιστεύεται ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη.

Παρόλα αυτά, όσοι έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγούμενος τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί.

Η ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού άμεσης αλλεργικής αντίδρασης σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο, δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού.

Όμως, τα άτομα αυτά μπορούν να εμβολιαστούν αν το αποφασίσουν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερες προφυλάξεις και να προηγηθεί συζήτηση με τον αλλεργιολόγο.

Ο εμβολιασμός στις περιπτώσεις αυτές, αν αποφασιστεί, πρέπει να γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για εμβολιασμό θα πρέπει να παίξει ο κίνδυνος έκθεσης στην λοίμωξη, για παράδειγμα, εργαζόμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος βαριά λόγω ηλικίας ή χρόνιου νοσήματος.

Πολύ συχνά δεχόμαστε το ερώτημα εάν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με προηγούμενη συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, δηλαδή, με ή χωρίς συμπτώματα, είναι ασφαλής.

Επομένως, τα άτομα αυτά έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος.

Είναι, όμως, επίσης γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν ακόμα πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες.

Για τον λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από την λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν, έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία.

Ένα άλλο συχνό ερώτημα αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν.

Αν και ο απόλυτος κίνδυνος από την COVID-19 είναι χαμηλός για τις έγκυες, εν τούτοις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου, με ανάγκη για εισαγωγή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με mRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες.

Όμως, συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά.

Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν διεξαχθεί σε πειραματόζωα με το εμβόλιο της Moderna, είναι καθησυχαστικά σχετικά με την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια αντίδραση του mRNA στο έμβρυο, κάποια επίδραση του mRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στο πυρήνα των κυττάρων, είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα.

Εάν μια έγκυος ανήκει στην ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, π.χ. είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει, να εμβολιαστεί ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο επιδείνωσης επιπλοκών από τη λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Να σημειωθεί, ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους ή οι συνέπειες στην παραγωγή του γάλακτος.

Όμως, τα εμβόλια που περιέχουν mRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν.