in ,

Ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης προειδοποιεί!

o kathigitis tou mit konstantinos daskalakis proidopii an den minoume sto spiti i nekri tha
o kathigitis tou mit konstantinos daskalakis proidopii an den minoume sto spiti i nekri tha

Τα δεδομένα για τον κορονοϊό αλλάζουν δραματικά ημέρα με την ημέρα και ώρα με ώρα. Η κυβέρνηση αυξάνει καθημερινά τα μέτρα ειδικά μετά και την εικόνα που παρουσίασαν χτες διάφορες περιοχές της Αθήνας όπου ο κόσμος αψηφώντας τις εκκλήσεις των ειδικών για παραμονή στο σπίτι, βγήκε στις παραλίες και τις πλατείες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής του ΜΙΤ, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έκανε την δική του έκκληση για παραμονή του κόσμου στο σπίτι και ανέλυσε με μαθηματικό τρόπο τους κινδύνους που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία η μη τήρηση των κανόνων.

Διαβάστε τι είπε ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

“Ο χρόνος μπορεί να μην είναι σύμμαχός μας σε αυτή τη μάχη, αλλά αν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις νωρίς, μπορούμε να προλάβουμε το κακό… Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση, γι’ αυτό έχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας”, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία ένα μύθο για να προειδοποιήσει πως τα κρούσματα της νόσου μπορεί πολύ γρήγορα να εκτιναχθούν, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει κανείς, τονίζει ότι «η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά θα σου τη φέρει».

Αν και «δεν είμαι γιατρός, βιολόγος ή επιδημιολόγος, αλλά η δουλειά μου στην επιστήμη των υπολογιστών είναι να δαμάζω τις εκθετικές αυξήσεις», όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ότι «η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με ένα κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται δύο. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται τέσσερα. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Έλα όμως που αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες, τα κρούσματα θα γίνουν περίπου 1.000 και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες, θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως και οι νεκροί θα ανέβουν δραματικά.

Όπως λέει στην ανάρτησή του στο Facebook, «το ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.000, ακόμα και εκείνη την μέρα να καθόμαστε όλοι σπίτι μας για δέκα μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, παρόλα αυτά τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Μα πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα 1.000 έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους».

«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι τώρα περίπου 200. Αν καθόμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, τότε σε ένα καλό σενάριο μετά από πέντε-έξι-εφτά μέρες τα κρούσματα θα έφταναν περίπου τα 1.000 μεγαλώνοντας εκθετικά μέχρι τότε, Αλλά μετά θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν συνεχίζαμε στα σπίτια μας. Μετά από ακόμα δύο-τρεις βδομάδες, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα, ίσως και να είχαμε μηδέν καινούρια κρούσματα».

«Γι’αυτό», τονίζει, «προτρέπω όλον τον κόσμο να μείνει μέσα, εκτός αν η φύση της δουλειάς του ή ανωτέρα βία δεν το επιτρέπει. Προτρέπω τους εργοδότες να δώσουν ευελιξία στους εργαζομένους. Και προτρέπω το κράτος να τους βοηθήσει με τη σειρά του. Αν είσαι νέος και ωραίος, χωρίς συμπτώματα, πρέπει να μείνεις και εσύ σπίτι σου. Και να τη γλιτώσεις, με το να μην μείνεις μέσα, συνεισφέρεις στην εξάπλωση του ιού, συνεισφέρεις να φτάσει και να σκοτώσει άλλους, ίσως τους γονείς σου, ίσως τους παππούδες σου».

Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις του «βασίζονται σε εκτιμήσεις ρυθμών για το πως εξαπλώνεται ο ιός και ποια είναι η επίδραση δρακόντειων μέτρων από άλλες χώρες. Είναι οι καλύτερες όμως εκτιμήσεις που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».