in , ,

Κορονοϊός: Αν κάνετε αυτό το πράγμα θα ΣΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ απο τον κορονοϊό

koronoios an kanete afto to pragma tha sothoume oli apo ton koronoio

Δυστυχώς στο μέγα ζήτημα με τον κορονοϊό, η ελλιπής ενημέρωση και η “εξυπνάδα” του Έλληνα τον φέρνει μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά απο ανθρώπους που κυκλοφορούν στους κοινόχρηστους χώρους φορώντας μάσκες και γάντια. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλεί στους συνανθρώπους μας ένα αίσθημα ασφάλειας.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και καλό θα είναι να αφιερώσετε δύο λεπτά διαβάζοντας τις παρακάτω πληροφορίες που προέρχονται από μελέτες του πανεπιστημίου Johns Hopkins και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της μετάδοσης του covid-19.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά ένα μόριο πρωτεΐνης, το οποίο καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (δηλαδή από ένα είδος λίπους), το οποίο έχει την ιδιότητα όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου να αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα του ιού και να μετατρέπει το μόριο πρωτεΐνης σε επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα.

Με δεδομένο ότι ο ιός δεν είναι ζωντανός οργανισμός είναι αδύνατο να θανατωθεί. Το μόνο που μπορεί να του συμβεί είναι να αποσυντεθεί μόνος του. Για να συμβεί αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, οι οποίες καθορίζουν τον χρόνο αυτής της αποσύνθεσης. Επιπλέον, το υλικό επάνω στο οποίο βρίσκεται συμβάλει ή όχι στην ταχύτητα της αποσύνθεσης.

Ο ιός είναι από μόνος του εξαιρετικά ευαίσθητος. Ωστόσο, περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα λίπους το οποίο τον προστατεύει. Αυτό όμως λειτουργεί υπέρ μας καθώς καθιστά το σαπούνι και το απορρυπαντικό το καλύτερο φάρμακο εναντίον του. Αρκεί με άλλα λόγια να αντιμετωπίσουμε τον ιό σαν έναν λιπαρό λεκέ. Πλένοντας τα χέρια μας πρέπει να αφροποιούμε αρκετά το σαπούνι και να συνεχίζουμε να σαπουνίζουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ώστε να σπάσει το λίπος. Με τη διάλυση της στιβάδας λίπους, το μόριο πρωτεΐνης διασκορπίζεται και διασπάται από μόνο του.

Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι νοικοκυρές η θερμότητα έχει την ιδιότητα να σπάει το λίπος. Έτσι το νερό στο οποίο πλένουμε τα ρούχα μας πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία υψηλότερη των 25 βαθμών κελσίου. Επιπλέον, το ζεστό νερό παράγει περισσότερο αφρό και αυτό το κάνει ακόμα πιο χρήσιμο.

Είναι σημαντικό, όταν προμηθεύεστε ένα αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, αυτό να περιέχει αλκοόλη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65%. Χαμηλότερη ποσότητα αλκοόλης δεν είναι ικανή να διασπάσει το λίπος και να εξολοθρεύσει έτσι τον ιό. Οποιοδήποτε μείγμα 1 μέρος χλωρίνης ανά 5 μέρη νερού διαλύει άμεσα την πρωτεΐνη, και διασπά τον ιό από μέσα προς τα έξω.

Μικροβιοκτόνα και βακτηριοκτόνα δεν δρουν ενάντια στον ιό. Με άλλα λόγια ούτε η αντιβίωση μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

Αποφύγετε να τινάζετε χρησιμοποιημένα ή αχρησιμοποίητα ρούχα, σεντόνια ή πανιά. Όσο ο ιός είναι κολλημένος σε μια πορώδη επιφάνεια, είναι πολύ αδρανής και αποσυντίθεται μεταξύ 3 ωρών (ύφασμα), 4 ωρών (χαλκός, γιατί είναι φυσικά αντισηπτικός ― και ξύλο, γιατί το ξύλο απομακρύνει την υγρασίας και δεν αφήνει να αποκολληθεί και να αποσυντεθεί), 24 ωρών (χαρτόνι), 42 ωρών (μέταλλο) και 72 ωρών (πλαστικό). Αλλά αν τα τινάξετε ή χρησιμοποιήσετε φτερό για να καθαρίσετε, τα μόρια του ιού επιπλέουν στον αέρα για έως και 3 ώρες και μπορούν να κατακαθίσουν στη μύτη σας.

Τα μόρια του ιού παραμένουν πολύ σταθερά στο εξωτερικό κρύο, ή σε τεχνητό κρύο (κλιματιστικά σε σπίτια και αυτοκίνητα). Χρειάζονται επίσης υγρασία για να παραμείνουν σταθερά και ιδιαίτερα το σκοτάδι. Επομένως, τα αφυδατωμένα, ξηρά, ζεστά και φωτεινά περιβάλλοντα θα τον υποβαθμίσουν ταχύτερα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, ο καλός μας ήλιος δηλαδή που πέφτει πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να περιέχει τον ιό, διασπά τη πρωτεΐνη του.

Το ξύδι δεν είναι χρήσιμο γιατί δεν διασπά το προστατευτικό στρώμα του λίπους.
Επίσης, κανένα αλκοολούχο ποτό δε βοηθά. Η ισχυρότερη βότκα περιέχει 40% αλκοόλ, και το λίπος για να σπάσει χρειάζεται τουλάχιστον 65%.

Όσο πιο περιορισμένος είναι ένας χώρος, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του ιού που μπορεί να υπάρξει εντός του. Όσο πιο ανοιχτός ή φυσικά αεριζόμενος, τόσο λιγότερη.