Connect with us

Published

on

Νέα δεδομένα ισχύουν τις τελευταίες ώρες για το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές κλείδωσε και μαζί με αυτό και  οι δικαιούχοι που θα λάβουν το επίδομα, το οποίο θα είναι μικρότερο απο πέρσι και θα διανεμηθεί σε πολύ λιγότερους.Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε μια απάτη στο Taxisnet.
Νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας και χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζουν να δώσουν τον Δεκέμβριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Advertisement

Η βάση θα είναι το ύψος του υπερπλεονάσματος για το 2019.

Από το σύνολο του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει επίσημα τους θεσμούς μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες ότι 138 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο στις επιχειρήσεις και τους μη μισθωτούς στο 95% από 100% όπως προβλέπει ο νόμος.

Αν ο στόχος για υπερπλέονασμα 500 εκατ. ή και μεγαλύτερο επιτευχθεί η κυβέρνηση θα μπορεί να διαθέσει σε οικονομικά ευάλωτα κοινωνικά στρώματα περίπου 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή, λιγότερα από τα μισά από όσα διατέθηκαν την ίδια περίοδο του 2018 για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Advertisement

Με δεδομένο όμως το μικρότερο διαθέσιμο ποσό επιλέχθηκε να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι που είναι με πιστοποίηση οι δικαιούχοι στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά τα 2/3 και το 1/3 να διατεθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ως γνωστό, δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το ύψος του ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Η απάτη για το κοινωνικό μέρισμα και το Taxisnet:

Advertisement
Σας ενδιαφέρει:
Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμός τους οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2.

Την έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων και των εφαρμογών του ιδίου συστήματος για τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος και πιθανόν και άλλων κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, τα οποία στην πραγματικότητα δεν δικαιούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακάλυψαν ότι είχαν υποβληθεί στο σύστημα TAXISnet δεκάδες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στις οποίες εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει.

Το κόλπο είχε στηθεί από ένα άτομο το οποίο αφενός γνώριζε ότι το TAXISnet δεν είχε «ενημερωθεί» για τον θάνατο του συγκεκριμένου προσώπου, αφετέρου είχε διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων δεν διασταυρώνονται αυτόματα, κατά την αναγραφή τους, με τα στοιχεία των δηλώσεων Ε2 και Ε9, ώστε να επαληθεύεται άμεσα εάν πράγματι ο εμφανιζόμενος στη δήλωση μίσθωσης ως ιδιοκτήτης ενός δηλούμενου ακινήτου κατέχει ή όχι το ακίνητο αυτό.

Έτσι, το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είχε στα χέρια του και τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του αποβιώσαντος στο σύστημα TAXISnet, υπέβαλε ηλεκτρονικά δηλώσεις μισθώσεων στις οποίες εμφάνιζε ψευδώς τον αποβιώσαντα φορολογούμενο ως ιδιοκτήτη εκμισθούμενων ακινήτων και ως ενοικιαστές των ακινήτων δεκάδες φορολογούμενους, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα ήταν «φιλοξενούμενοι» στα συγκεκριμένα ακίνητα.

Οι δηλώσεις γίνονταν αποδεκτές από τους εμφανιζόμενους ως ενοικιαστές. Και με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς δεν φαίνονταν στο TAXISnet ότι ήταν «φιλοξενούμενοι», ενώ παράλληλα πληρούσαν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης της συγκεκριμένης παροχής. Έτσι οι αιτήσεις τους για την καταβολή του μερίσματος έγιναν δεκτες.

via
Advertisement

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο ενώ έχω εργαστεί σε αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω Αγγλικά και Ιταλικά, και λατρεύω τα ταξίδια

Youtube
VIRAL3 ημέρες ago

Δείτε το viral βίντεο 40αρας με το θεϊκό τσιφτετέλι που «γκρέμισε» το Youtube

Σοφιάννα Αβραμάκη
MEDIA3 ημέρες ago

Εσύ έχεις δει το viral βίντεο της Σοφιάννας Αβραμάκη όπου τα έχει πετάξει ΟΛΑ έξω; Αντέχεις να το δεις;

Ελευθερία Ελευθερίου
MEDIA3 ημέρες ago

Το Νο1 viral βίντεο με την Ελευθερία Ελευθερίου απο το Survivor που έχει αφήσει εποχή

Αν Χες
SHOWBIZ3 ημέρες ago

Δεν τα κατάφερε τελικά η ηθοποιός Αν Χες. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών

Τόνια Σωτηροπούλου
SHOWBIZ4 ημέρες ago

Αυτό δεν το έχετε ξαναδεί απο την Τόνια Σωτηροπούλου! Ποζάρει φορώντας μόνο ένα….κόσμημα και τίποτα άλλο

Κατερίνα Στικούδη
MEDIA4 ημέρες ago

Τα είδαμε ΟΛΑ! Η φωτογραφία της Κατερίνας Στικούδη ΧΩΡΙΣ ρούχα φέρνει τα ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ4 ημέρες ago

Τα γκολ της πρόκρισης του Ολυμπιακού επι της Σλόβαν Μπρατισλάβας

Βρισηίδα Ανδριώτου
MEDIA4 ημέρες ago

Η Βρισηίδα Ανδριώτου στην πισίνα με κόκκινο αμαρτωλό μαγιό ποζάρει και κόβει την ανάσα

Ανέκδοτο με πολύ γέλιο
NEWS5 ημέρες ago

Ανέκδοτο με πολύ γέλιο: Τρελαμένη η μάνα βλέπει την κόρη με τον δovnτn στο χέρι έτοιμη να το …..

Μάρκος Σεφερλής
MEDIA5 ημέρες ago

Γιατί παράτησε αυτό το τρομερό μωρό ο Μάρκος Σεφερλής για να είναι με την Έλενα Τσαβαλιά; Μιλάμε για το… TOYMΠANO!

Advertisement

Trending