Connect with us

Published

on

Δεν υπάρχουν ενέργειες για επαναπροωθήσεις μεταναστών, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα  που πραγματοποίησε η ΕΑΔ, η οποία  ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν ενέργειες για επαναπροωθήσεις μεταναστών, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα  που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνεια (ΕΑΔ), η οποία  ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου.

Η εν λόγω έρευνα άρχισε στις 15 Νοεμβρίου μετά από ξένα δημοσιεύματα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών σε Έβρο και Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στην ειδησεογραφική πλατφόρμα «LightHouse Reports», σε συνεργασία με άλλα ξένα δημοσιογραφικά μέσα, υπό τον τίτλο «UNMASKING EUROPE’S SHADOW ARMIES», υπήρχαν ισχυρισμοί για ενέργειες άτυπων αναγκαστικών επιστροφών παράτυπων μεταναστών από ομάδες μασκοφόρων.

Κλιμάκιο επιθεωρητών- ελεγκτών της ανεξάρτητης Αρχής πραγματοποίησε έρευνα που αφορούσε στην επιχειρησιακή δράση των αρμόδιων εθνικών οργάνων σχετικά με την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, με ταυτόχρονη αποτύπωση της άποψης των τοπικών κοινωνιών ως προς τον τρόπο διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από τα όργανα αυτά.

Πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης συνόρων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, διερευνήθηκαν ενδελεχώς τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα περί επαναπροωθήσεων, στη βάση ενός δομημένου προγράμματος ελέγχου, που εκπονήθηκε κατόπιν μελέτης του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς νομικού πλαισίου και αξιολόγησης των πληροφοριών του δημοσιεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης συνόρων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις-εξετάσεις ενστόλων, κατοίκων και φιλοξενούμενων σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος, Κως, Ρόδος, Καστελόριζο, Σύμη), καθώς και σε πόλεις του Έβρου (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο).

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων στη χώρα μας και τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα της πλατφόρμας «LightHouse Reports», το κλιμάκιο ελέγχου προέβη σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικά υλικό τεκμηρίωσης και, στη συνέχεια, σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων (βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ, προκειμένου να διακριβωθεί η γνησιότητα και η αυθεντικότητα του υλικού, καθώς και η ύπαρξη προσδιοριστικών στοιχείων (μεταδεδομένα όπως χρονοσήμανση, γεωγραφικό στίγμα κ.α.) των διαθέσιμων οπτικοακουστικών αρχείων.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, από το σύνολο των μαρτυριών και των λοιπών δεδομένων-στοιχείων, που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα, διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων αρχών. Ως προς το περιεχόμενο του δημοσίευματος του «Lighthouse Reports», δεν επιβεβαιώθηκαν τα διαλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, καθώς, μετά την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία τεκμηρίωσής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ονομάζομαι Ρίτα Ζορμπά και είμαι αρχισυντάκτρια στο Newsblog.gr και ένα απο τα ιδρυτικά του μέλη. Είμαι δημοσιογράφος και απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζω Αγγλικά και Γαλλικά ενώ στον ελεύθερο μου χρόνο ...ταλαιπωρώ τους υπόλοιπους! Μπορείτε να μου στείλετε email εδώ: rita@newsblog.gr

Κατερίνα Στικούδη
MEDIA16 ώρες ago

Κατερίνα Στικούδη: Η φωτογραφία που προκάλεσε κύμα…πανζουρλισμού

Αγγελική Ηλιάδη
MEDIA4 ημέρες ago

Η Αγγελική Ηλιάδη σκορπά “πανικό” στο διαδίκτυο με νέο βίντεο. Πιο μικρό μαγιό δεν είχε να φορέσει;

VIDEO4 ημέρες ago

Σε πανικό οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με τις νέες τιμές του ρεύματος

Fuel Pass
NEWS4 ημέρες ago

Πότε θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμός τους οι δικαιούχοι του Fuel Pass 2.

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
MEDIA4 ημέρες ago

4 φωτογραφίες της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου που αποδεικνύουν ότι είναι έγκυος. Δείτε τις εδώ

Γιώργος Κακοσαίος
SHOWBIZ4 ημέρες ago

Γιώργος Κακοσαίος: Ποια διάσημη του πήρε τα μυαλά; Με ποια είναι ερωτευμένος ο γιος του Γιάννη Πλούταρχου;

Ιωάννα Παλιοσπύρου
SHOWBIZ4 ημέρες ago

Η νικήτρια της ζωής Ιωάννα Παλιοσπύρου ποζάρει με ολόσωμο μαγιό και δηλώνει: «Η χαρά μου είναι απερίγραπτη»

Fuel Pass 2
NEWS1 εβδομάδα ago

Προσοχή με το Fuel Pass 2! Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε την αίτηση

Περιστέρι
NEWS1 εβδομάδα ago

Νεκρή 17χρονη στο Περιστέρι. Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για τον σύντροφο της (βίντεο)

Fuel Pass 2
NEWS1 εβδομάδα ago

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα – Περισσότερες από 72.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες

Trending