Τήνος: Ζωντανή μετάδοση της Αρχιερατικής ΘΕΙΑΣ Λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου

megalochari tinou zontani metadosi tis archieratikis thias litourgias
megalochari tinou zontani metadosi tis archieratikis thias litourgias

Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου! Σύμφωνα με την παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έκανε γνωστό στην Παναγία τρεις μέρες νωρίτερα ότι έφτασε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της. Η χαρά της Θεοτόκου ήταν μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν όπως αναφέρεται η Παρθένος Μαρία πήγε και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων και στην συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου του έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της και του ζήτησε να ενημερώσει τους υπόλοιπους Αποστόλους για την ημέρα.
Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Μαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.
Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.
Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».