Connect with us

SURVIVOR

Survivor: Οι κρίσεις πανικού της Κρεμλίδου-Τι συμβαίνει με την υγεία της

Published

on

Survivor: Οι κρίσεις πανικού της Mariposa-Τι συμβαίνει με την υγεία της

Η Έλενα Mariposa Κρεμλίδου για μια ακόμα φορά έπαθε κρίση πανικού στο Survivor και όλοι έτρεξαν για να την συνεφέρουν.

Φυσικά αυτή την φορά δεν λιποθύμησε αλλά για μια ακόμα φορά η παίκτρια των Μαχητών έχασε το φως απο μπροστά της, δημιουργώντας ερωτηματικά για την υγεία της.

Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι η παίκτρια βρίσκεται στην ομάδα των Μαχητών, ομάδα η οποία τρώει, αφού διαρκώς κερδίζει στα αγωνίσματα, ενώ έχει και περισσότερα εργαλεία απο την αντίπαλη ομάδα των Διασήμων.

Οι κρίσεις πανικού της Mariposa

Οι κρίσεις πανικού της Mariposa

Η παίκτρια παθαίνει συχνά κρίσεις πανικού στο Survivor. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα μήνυμα του οργανισμού της, λόγω της κακής διατροφής, αλλά στην περίπτωση της δεν ισχύει αφού η ομάδα της τρώει κανονικά.

Ίσως όμως να την έχουν επηρεάσει άλλοι παράγοντες, όπως η αλλαγή κλίματος, το στρες των αγώνων κ.α.

Σίγουρα όμως δεν είναι και ότι καλύτερο για την ίδια και την υγεία της να την βλέπουμε να παθαίνει αυτές τις κρίσεις πανικού.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού

Σύμφωνα με την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime:

Οι κρίσεις πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία.

Ο πάσχων νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού.

Οι ίδιες οι κρίσεις πανικού δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της, καθώς πολύ συχνά το άτομο νιώθει το φόβο ότι μπορεί να ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του ή να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.

Οι υπάρχουσες θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές και βοηθούν τον ασθενή να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Ποια τα συμπτώματα και οι αίτιες για τις κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται συνήθως αιφνιδίως, χωρίς να έχουν δώσει προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή.

Μπορεί να συμβεί όταν οδηγείς, όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε κόσμο σε εμπορικό κέντρο, όταν έχεις ένα meeting στη δουλειά, όταν περπατάς στο δρόμο ή ακόμη και στον ύπνο.

Τα επεισόδια στις κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μεμονωμένα ή να συμβαίνουν συχνά.

Τα συμπτώματα γίνονται αμέσως έντονα και μπορεί να νιώσεις ξαφνικά έντονη κούραση και καταβολή.

Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα που μπορεί να νιώσει κάποιος κατά την κρίση πανικού:

 • Ιδρώτας
 • Πλάκωμα/πόνο στο στήθος
 • Ταχυκαρδία
 • Ταχύπνοια/βραδύπνοια
 • Αίσθηση απώλειας ελέγχου
 • Φόβος θανάτου
 • Τρέμουλο
 • Στεγνό στόμα
 • Ρίγη
 • Έξαψη
 • Ναυτία
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνος στο στομάχι
 • Ζαλάδα/θολούρα
 • Μούδιασμα
 • Τάση για λιποθυμία
 • Αίσθηση ότι χάνει την επαφή με την πραγματικότητα

Το πιο σύνηθες όμως σύμπτωμα μετά από μία κρίση πανικού είναι ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί. Γι’ αυτό και πολύ συχνά, ο πάσχων μπορεί να αποφεύγει το μέρος όπου βίωσε την κρίση πανικού.

Η αιτία πρόκλησης δεν έχει σαφώς καθοριστεί. Παράγοντες που επηρεάζουν είναι η κληρονομικότητα, το έντονο άγχος και στρες, ο χαρακτήρας του ατόμου που μπορεί να είναι πιο ευάλωτος και επιρρεπής σε αρνητικά συναισθήματα ή και κάποιες γενετικές αλλαγές σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου.

Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ύπαρξη άλλων μελών στην οικογένεια με κρίση πανικού, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια ξαφνική αλλαγή όπως ο ερχομός ενός παιδιού ή ένα διαζύγιο, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η κακοποίηση σε παιδική ηλικία (σωματική ή σεξουαλική), κ.ά.

Πως θα αντιμετωπίσετε τις κρίσεις πανικού

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε ειδικό για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η κρίση πανικού. Αν αφήσεις τις κρίσεις πανικού χωρίς θεραπεία, ίσως επιδεινωθούν και οδηγήσουν σε διαταραχή πανικού ή φοβία.

Η θεραπεία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου και στον περιορισμό των κρίσεων. Οι βασικές θεραπείες είναι η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα.

Ο ειδικός μπορεί να προτείνει κατά περίπτωση είτε τη μία μορφή θεραπείας είτε και τις δύο σε συνδυασμό.

Η επιλογή γίνεται εξατομικευμένα και με βάση την ένταση και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται.

Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε ειδικό και να μην λάβεις φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

με πληροφορίες απο doctoranytime.gr

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη μέσα από τη σχολή, εργάστηκα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και πλέον είμαι ένα απο τα μέλη της ομάδας του Newsblog. Γνωρίζω Αγγλικά και Ιταλικά, ενώ λατρεύω επίσης το κινηματογράφο και ειδικά την κωμωδία. Μπορείτε να μου στείλετε emai εδώ: xristina@newsblog.gr