Κατάληψη σε σχολείο της Θεσσαλονίκης για να διώξουν μαθητή με πρόβλημα υγείας!!

Δραματικές καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης γύρω από την υπόθεση ενός 12χρονου μαθητή που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα με την προσαρμογή και ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Ο μαθητής εξαιτίας ενός συνδρόμου που έχει εκ γενετής, εμφανίζει επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται. Ωστόσο, συγκεκριμένες συνθήκες στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να μην ευνοούν την ένταξή του σ’ αυτό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι γονείς του 12χρονου στην εφημερίδα «Μακεδονία», την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οι συμμαθητές του παιδιού προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου με το πρωτοφανές (και μοναδικό) αίτημα την απομάκρυνση του αγοριού απ’ το σχολείο.

Τι καταγγέλλει ο πατέρας

Σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού που εξέφρασε φόβους για το στιγματισμό ενός ανήλικου σε μια ολόκληρη περιοχή  «πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας».

«Ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο» δήλωσε ο πατέρα στην εφημερίδα.

Στη συνέχεια ο έκπληκτος γονιός ενημέρωσε αμέσως τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, «ωστόσο» όπως καταγγέλλει «το χαρτί βρισκόταν κρεμασμένο τουλάχιστον έως τις 11:00 και η διεύθυνση του σχολείου δεν προέβη σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού».

Απ’ την πλευρά του, πάντως, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε πως μόλις ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη κατάληψη, έδωσε εντολή να κατέβει αμέσως η ανακοίνωση που ονομάτιζε τον μαθητή. Δεσμεύτηκε επίσης να ερευνήσει το περιστατικό και να ζητηθούν εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου».

Η υπόθεση απασχολεί και την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας. «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια στιγματισμού μαθητή, πόσο μάλλον όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει και ιατρικά προβλήματα. Θα ερευνηθεί αν υπάρχει ευθύνη του σχολείου» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρός της ανακοινώνοντας συνδιάσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για να βρεθεί λύση για τον μαθητή.

Τι λέει «η άλλη πλευρά»

Μαθητές και γονείς από εκείνους που επιθυμούν την απομάκρυνση του παιδιού κατηγορούν τον 12χρονο για φθορές, σωματική βία ακόμα και παρενόχληση που αγγίζει τα όρια της σεξουαλικής, ενώ αυτά επικαλείται το 15μελές του σχολείου ως λόγους που οδήγησαν στην κατάληψη του σχολείου. Οι γονείς αλλά και ο φιλόλογος Αλέξανδρος Μεσίγκας που είναι συνέχεια με τον μαθητή, διαψεύδουν τις κατηγορίες. «Το παιδί είχε απειληθεί και για να δείξει ισχυρός είπε ότι έχει μαζί του σουγιά, αλλά δεν είχε» αναφέρει ο φιλόλογος που βρίσκεται στο πλευρό του 12χρονου από τις 8:15 έως και 14:00 σε καθημερινή βάση.

Οι γονείς έχουν καταθέσει όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις από το Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και το ΚΕΔΔΥ Α’ Θεσσαλονίκης που επιβεβαιώνουν τη γενετική παρέκκλιση του παιδιού τους. Μάλιστα, από τον Νοέμβριο έχουν προσλάβει έναν φιλόλογο για να είναι συνέχεια με το παιδί στο σχολείο, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε και το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου που προβλέπει το ΚΕΣΥ. Ο μαθητής έχει το δικαίωμα της διαλειμματικής παρακολούθησης και της συνέχισης παράδοσης μαθήματος κατά μόνας όταν το κρίνουν απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΣΥ που τον παρακολουθούν. Ο πατέρας του 12χρονου καταγγέλλει πως η διεύθυνση του σχολείου δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα ένταξης και πως δεν υπάρχει η αναγκαία ειδική μεταχείριση.

via