Γρίπη Η1Ν1 αυτά τα συμπτώματα- Πότε κολλάει; Σε έξαρση τον Φεβρουάριο

Δυστυχώς μαζί με τον ερχομό του νέου έτους και ειδικά τώρα τον Φεβρουάριο έχει παρατηρηθεί έξαρση στην εποχική γρίπη στην χώρα μας, με τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες και να δημιουργούν ανησυχία στον πληθυσμό.

Πως όμως θα καταλάβουμε σωστά τα συμπτώματα και σε ποιες περιπτώσεις, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό; Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε γρίπη και πότε «κολλάει» η γρίπη;

«Έχουμε επάνοδος του στελέχους Α Η1Ν1», αναφέρει ειδικός γιατρός ο οποίος μάλιστα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος «έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εποχική γρίπη». Το στέλεχος Α Η1Ν1 προσβάλει, μάλιστα, και νεότερους ανθρώπους, επισημαίνει ο ειδικός.

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η επισήμανση ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νοσεί χωρίς να εμφανίσει τα τρομερά και φοβερά συμπτώματα της γρίπης, και την περνάει ελαφρά.

Ωστόσο, κι αυτή η ομάδα «μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή», τονίζει και καλεί ακόμη και με ελαφρά συμπτωματολογία «να περιορίσουμε τις επαφές, ειδικά εάν έχουμε άτομα αυξημένου κινδύνου στο σπίτι ή στον εργασιακό μας χώρο».

Γρίπη Η1Ν1 ποια τα συμπτώματα

Ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αναφέρει, είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, με προβλήματα σε καρδιά και πνεύμονες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ρευματολογικά νοσήματα που καταφεύγουν σε ανοσοκαταστολή και όσοι αντιμετωπίζουν διαβητολογικά νοσήματα.

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών.

«Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω», δηλώνει ο ειδικός.

«Χρειάζεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής», προσθέτει και καλεί σε αποφυγή του συγχρωτισμού και να παραμένουμε σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Για όσους εργάζονται και αρρωστήσουν, ο κ. Τσιόδρας προτείνει «να μένουν σπίτι για το τριήμερο των συμπτωμάτων ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό σε συνανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να είναι αυξημένου κινδύνου και να νοσήσουν σοβαρά».

Πότε κολλάει

Ο εμβολιασμός «συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκειας της περιόδου».

Ωστόσο, «το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η θεραπεία με αντιϊκά για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και για αυτούς που έχουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης» προκειμένου «να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιϊκά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και οι επιπλοκές».

Η εποχική γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αλλά υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα. «Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές ημέρες μετά τη γρίπη να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη. Αυτή θα χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.

Ο Φεβρουάριος μπήκε και σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη Η1Ν1.

via

Διαβάστε την συνέχεια εδώ