«Γιατρέ το παιδί μου έχει ίωση. Τι να κάνω;».Ένας πλήρης οδηγός για τις ιώσεις

«Γιατρέ το παιδί μου έχει ίωση. Τι να κάνω;».Ένας πλήρης οδηγός για τις ιώσεις

Όλοι οι γονείς –ιδιαιτέρως την περίοδο του χειμώνα- ανησυχούν για τις ιώσεις που κυκλοφορούν και μεταφέρονται εύκολα από παιδάκι σε παιδάκι σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα σχολεία, οι παιδότοποι και οι χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά.

Πολύ συχνά οι μικροί μαθητές αναγκάζονται να παραμένουν στο σπίτι είτε για να μην μεταδώσουν την ίωση που έχουν, ή για να μην κολλήσουν νέα.Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί σας;

Αποφεύγοντας αυτούς που είναι ήδη άρρωστοι. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικός για τα νεογνά και τα βρέφη, που μιας και δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την άμυνά τους είναι πολύ ευάλωτα!

Πλένοντας καλά τα χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι. Όσο κι αν ακούγεται κλισέ είναι η πιο σημαντική συμβουλή, καθώς το 80% των ιώσεων μεταδίδονται με την επαφή.

Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ώρες σε επιφάνειες, όπως τα παιχνίδια, τα χερούλια στις πόρτες, οι χειρολαβές του λεωφορείου, το κινητό τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Αγγίζοντας τα μολυσμένα αντικείμενα μεταφέρουμε τα μικρόβια στο πρόσωπό, τη μύτη και το στόμα και έτσι αρρωσταίνουμε.

Το σωστό πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και το κοινό σαπούνι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα αντιβακτηριακά σαπούνια. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η χρήση αντιμικροβιακών τζελ θα κάνει τη δουλειά, με καλό τρίψιμο για 20 δευτερόλεπτα

Αερίζοντας καλά τους κλειστούς χώρους

Αποφεύγοντας την κοινή χρήση αντικειμένων όπως ποτήρια, πιρούνια, πιάτα και πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να έχει τα δικά του.
Πλένοντας καλά τα παιχνίδια την πιπίλα ή άλλα αντικείμενα του παιδιού, που μπορεί να έχουν ακουμπήσει σε μολυσμένες επιφάνειες ή να τα έχουν πιάσει μολυσμένα χέρια.

Ποια είναι η σωστή θεραπεία για την ίωση ενός παιδιού;

Αντίθετα με την διαδεδομένη πεποίθηση, τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν όλες τις λοιμώξεις, αλλά μόνο αυτές που οφείλονται σε μικρόβια. Για τους ιούς που προκαλούν τις συνηθισμένες ιώσεις ΔΕΝ υπάρχουν φάρμακα.

Η χορήγηση αντιβιοτικών στις ιώσεις είναι εντελώς περιττή, δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί, ίσα ίσα το επιβαρύνει με ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και επιπλέον αποδυναμώνει τα αντιβιοτικά για μελλοντική χρήση.

Οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και περνάνε, επομένως η θεραπεία δεν αντιμετωπίζει την αιτία της ίωσης αλλά εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπιση των ιώσεων περιλαμβάνει:

Καλή ενυδάτωση: Πολλά υγρά, όπως φρέσκο στυμμένοι χυμοί, σούπες και αφεψήματα. Η καλή ενυδάτωση βοηθά να ρευστοποιούνται οι εκκρίσεις και να αποβάλλονται από το σώμα με το βήχα ή το φύσημα της μύτης.

Οι παχύρρευστες εκκρίσεις που μένουν στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.

Ένα άρρωστο παιδί μπορεί να μη θέλει να φάει, μην το πιέζετε! Φροντίστε να παίρνει τα υγρά του και όταν αισθανθεί καλύτερα θα ζητήσει να φάει από μόνο του.

Ρινοπλύσεις με άφθονο φυσιολογικό ορό. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί το παιδί να αναπνεύσει από τη μύτη. Σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ίσως βοηθήσει ο αποφρακτήρας.
Τοποθέτηση υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού ή εισπνοή υδρατμών στο μπάνιο, αν δεν έχετε υγραντήρα. Προσοχή: να καθαρίζονται τα φίλτρα!
Χορήγηση αντιπυρετικών. Μην ξεχνάτε: απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης
Χορηγήστε μέλι σε παιδιά άνω των 12 μηνών.

Φάρμακα για την ίωση

Aντιβίωση: Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στη θεραπεία των ιώσεων.Αν σε ένα παιδί με ίωση δώσουμε αντιβίωση αυτό δε θα το βοηθήσει ούτε να γίνει γρηγορότερα καλά, ούτε να μεταδίδει λιγότερο την ίωση. Αντίθετα, το θέτουμε σε κίνδυνο να εμφανίσει κάποια από τις παρενέργειες των αντιβιώσεων, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Και το χειρότερο το καθιστούμε ανθεκτικό στα μικρόβια. (μικροβιακή αντοχή)

Αντιβηχικά: Δεν είναι απαραίτητα γιατί στα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από αυτό που προσφέρει η καλή ενυδάτωση. Ειδικά σε παιδιά κάτω των 4 ετών η χρήση τους όχι απλώς δε προσφέρει κάτι αλλά αντενδείκνυται.

Συμπληρώματα: Βιταμίνες και εκχυλίσματα βοτάνων, όπως η εχινάκια δεν έχουν φανεί να έχουν δράση και επομένως δε συστήνονται. Εξαίρεση αποτελεί η προφυλακτική χορήγηση βιταμίνης C, που πιθανόν να μειώνει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος, όχι όμως το πόσο συχνά αρρωσταίνει κανείς.

Eρωτήσεις γονέων για την ίωση…

«Πότε κολλάει μια ίωση;»

Η περίοδος που μια ίωση είναι πιο μεταδοτική και επομένως είναι η πιο «επικίνδυνη» είναι 1-2 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και τις πρώτες 2-4 μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.Η μετάδοση βέβαια μπορεί να γίνει και καθ’ όλη τη διάρκεια που κάποιος έχει συμπτώματα και σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει και βδομάδες.

«Πόσες φορές είναι φυσιολογικό να αρρωστήσει το παιδί μου;»

Πολλές. Ειδικά τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό αναμένετε να αρρωστήσουν 6-8 φορές το χρόνο.Συχνά τα παιδιά εμφανίζουν ιώσεις με μικρή απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μοιάζει σα να είναι συνεχώς άρρωστα. Το ποσο βαριά θα αρρωστήσουν κάθε φορά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, το είδος και η ένταση της ίωσης

«Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;»

Ο μέσος χρόνος διάρκειας μιας ίωσης είναι 3-5 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Στην περίπτωση που ο πυρετός ή τα υπόλοιπα συμπτώματα επιμένουν και επιδεινώνονται και το παιδί δείχνει εξαντλημένο ακόμη και χωρίς πυρετό συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

3 Facts για την ίωση που ίσως δεν ξέρατε ότι ισχύοuν!

Δεν αρρωσταίνουμε από το κρύο αλλά από τα βακτήρια και τους ιούς. Επομένως το κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς.
Σε απουσία μικροβίων στο περιβάλλον η έκθεση στο κρύο θα προκαλέσει υποθερμία.
Με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η μετάδοση μικροβίων.

Γράφει: Bικτωρία Κούγια
Παιδίατρος & Σύμβουλος Γαλουχίας

Ν. Πλαστήρα & Αναξιμάνδρου 30-32
    Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
    Τηλ Ιατρείου: 2314.020.705
    Κινητό : 6942.460.588 
    Email: victoria@kougia.gr

0/5 (0 Reviews)
Διαβάστε την συνέχεια εδώ