Έρευνα θέλει τους άνω των 40 να εργάζονται τρεις ημέρες λιγότερο την εβδομάδα

Επιτέλους και μια ευχάριστη εργασιακή είδηση! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Melbourne Institute Worker Paper, όσοι είναι άνω των 40 ετών είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες ύστερα από ενδελεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση 3.000 αντρών και 3.500 γυναικών που δήλωσαν εθελοντικά συμμετοχή στην έρευνα. Οι ερευνητές κατά την διάρκεια της έρευνας ζήτησαν από τους εθελοντές να ολοκληρώσουν ορισμένες εξετάσεις γνώσεων τις οποίες και στην συνεχεία ανέλυσαν για να βγάλουν συμπέρασμα ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες εργασίας για τον καθένα

Επίσης έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο μνήμης, εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων και δράσεων και αφηρημένης συλλογιστικής.

Τα τεστ γνωστικής ικανότητας περιελάμβαναν την ανάγνωση ενός κειμένου από το τέλος προς την αρχή, την ανάγνωση λέξεων με δυνατή φωνή και να το ταίριασμα αριθμών με γράμματα υπό την πίεση του χρόνου.

Βάσει της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των εθελοντών βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Το σημαντικό όμως που βγήκε από αυτή την έρευνα είναι ότι ανεξαιρέτως, μετά από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα, διαπιστώθηκε  ότι οι επιδόσεις των εργαζομένων εθελοντών άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως όσοι εργάζονταν περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με εκείνους που ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι!

«Πολλές χώρες πρόκειται να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης, για λόγους οικονομίας.

Αυτό σημαίνει πως ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να δουλεύουν στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Keio, Colin McKenzie.

Και συμπλήρωσε: «Ο βαθμός πνευματικής διέγερσης ενός ατόμου εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Η εργασία μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές ώρες εργασίας προκαλούν κόπωση και άγχος, τα οποία μειώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του ατόμου».

Ο καθηγητής McKenzie τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει ότι “οι διαφορές στο ωράριο εργασίας είναι σημαντικές για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μέσης ηλικίας και σε ηλικιωμένους” και πως “η εργασία με μερική απασχόληση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας”.