Ελλάδα-Τουρκία: Άλλο “ΑΟΖ”, άλλο “Υφαλοκρηπίδα”, άλλο “Χωρικά” και άλλο “Διεθνή” ύδατα…

Τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα. Είναι τμήμα με πλήρη κυριαρχία. Ελλάδα και Τουρκία αν και έχουν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καμία από τις δύο χώρες δεν το έχει ασκήσει, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν τον κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων…..

Η “Υφαλοκρηπίδα ” αναφέρεται στο βυθό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκτείνεται σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος όπου ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές ή τα νησιά/βραχονησίδες κλπ…

Η ΑΟΖ, όταν έχει ανακηρυχθεί, περιλαμβάνει και το τμήμα της θάλασσας έως την επιφάνεια του νερού. Ότι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, αποτελεί Διεθνή Ύδατα. Και κάτι ακόμη: η υφαλοκρηπίδα υπάρχει a-priori, ενώ η ΑΟΖ θέλει ανακήρυξη.

Η Τουρκική NAVTEX λοιπόν αφορά τα Διεθνή Ύδατα που υπέρκειται της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.

Συνεπώς και το ORUC REIS που απλώνει τα ερευνητικά του καλώδια, το κάνει εκ του ασφαλούς χωρίς να παραβιάζει τίποτε ουσιαστικά. Όσο δεν μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα και όσο δεν επιχειρεί να παραβιάσει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα κάνοντας έρευνες εκεί αλλά παραμένει στα ΔΙΕΘΝΗ ΎΔΑΤΑ δεν παραβιάζει στην εθνική μας κυριαρχία. Άλλωστε εκεί που ανακηρύχθηκε ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) ουδόλως ακούμπησε.

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να δικαιολογήσουν κανένα. Δεν το κάναμε ποτέ αυτό άλλωστε.

Απλά το κάθε τι στον καιρό του. Και στη σημασία που του αναλογεί.

Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν σε αυτά που λέμε και γράφουμε όλοι οι Ελληναράδες..

πηγη

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Είναι μια ΞΑΝΘΙΑ η Τασούλα και πάει στο μανάβη που είναι 2 μέτρα ΚΟΥΚΛΟΣ και κάνει τρελό deal! Επικό γέλιο

Αχ αυτά τα ΚΟPΔΟΝΙΑ…Για ακόμα μία φορά η Στέλλα Μιζεράκη μας αφήνει άφωνους-Πιο ΤΣΙΤΑ δεν γίνεται!