Ελλάδα-Τουρκία: Άλλο ΑΟΖ, άλλο Υφαλοκρηπίδα

ellada tourkia allo aoz allo yfalokripida allo chorika kai allo diethni ydata
ellada tourkia allo aoz allo yfalokripida allo chorika kai allo diethni ydata

Τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα. Είναι τμήμα με πλήρη κυριαρχία. Ελλάδα και Τουρκία αν και έχουν το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, καμία από τις δύο χώρες δεν το έχει ασκήσει, εξακολουθώντας να εφαρμόζουν τον κανόνα των 6 ναυτικών μιλίων…..
Η “Υφαλοκρηπίδα ” αναφέρεται στο βυθό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκτείνεται σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτός ο βυθός ανήκει στο κυρίαρχο κράτος όπου ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές ή τα νησιά/βραχονησίδες κλπ…
Η ΑΟΖ, όταν έχει ανακηρυχθεί, περιλαμβάνει και το τμήμα της θάλασσας έως την επιφάνεια του νερού. Ότι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, αποτελεί Διεθνή Ύδατα. Και κάτι ακόμη: η υφαλοκρηπίδα υπάρχει a-priori, ενώ η ΑΟΖ θέλει ανακήρυξη.
Η Τουρκική NAVTEX λοιπόν αφορά τα Διεθνή Ύδατα που υπέρκειται της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας.
Συνεπώς και το ORUC REIS που απλώνει τα ερευνητικά του καλώδια, το κάνει εκ του ασφαλούς χωρίς να παραβιάζει τίποτε ουσιαστικά. Όσο δεν μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα και όσο δεν επιχειρεί να παραβιάσει την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα κάνοντας έρευνες εκεί αλλά παραμένει στα ΔΙΕΘΝΗ ΎΔΑΤΑ δεν παραβιάζει στην εθνική μας κυριαρχία. Άλλωστε εκεί που ανακηρύχθηκε ΑΟΖ (με την Αίγυπτο) ουδόλως ακούμπησε.
Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να δικαιολογήσουν κανένα. Δεν το κάναμε ποτέ αυτό άλλωστε.
Απλά το κάθε τι στον καιρό του. Και στη σημασία που του αναλογεί.
Ας είμαστε προσεκτικοί λοιπόν σε αυτά που λέμε και γράφουμε όλοι οι Ελληναράδες..

πηγη
NEWSBLOG
Στο Newsblog.gr ένα πλήθος δημοσιογράφων παρακολουθούν και ενημερώνουν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας τόσο για τα νέα της χώρας όσο και για αυτά που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Ο σκοπός των συντακτών του newsblog.gr δεν είναι η τυφλή αναπαραγωγή των ειδήσεων αλλά η διαρκής προσπάθεια για ανάδειξη των θεμάτων μέσα από πρωτότυπο ρεπορτάζ και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών.