in

Μετά το χάος του Τράμπ, ο Τζό Μπαιντεν 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

ο Τζό Μπαιντεν 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον ,μετά και τις πρωτοφανείς εικόνες οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου.

Μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια με οπαδούς του Τραμπ, οι οποίοι εισβάλανε στο Καπιτώλιο όπου μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η γερουσία είχε διακόψει τη συνεδρίαση της για να φυγαδευτούν τα μέλη της.

Τζό Μπάιντεν ο νέος 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι και επίσημα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αφού στην νέα συνεδρίαση, η γερουσία επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με τη Νάνσι Πελόζι δίπλα-δίπλα ανακοίνωσαν επίσημα τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στο κογκρέσο μετά τις τέσσερις ώρες χάους και καταστροφής που είδαμε τη νύχτα

Μετά και αυτοί την κίνηση, οι Δημοκρατικοί πήραν και επίσημα τους 270 ψήφους που χρειάζονταν, έναντι των 232 των Ρεπουμπλικάνων.

Η συνέχεια μήνα θα γραφτεί τις επόμενες ημέρες με αποκορύφωμα την 20η Ιανουαρίου την ημέρα της ορκωμοσίας

Τα δημοσιεύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρουν ότι η χτεσινή ημέρα, είναι μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας αφού όλοι είδαμε αυτές τις εικόνες οι οποίες εξελίχθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό

Παρακολουθήστε ζωντανή κάλυψη από την Ουάσινγκτον την επόμενη ημέρα μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλτ Τραμπ στο Καπιτώλιο

Ποιος είναι ο Τζό Μπάιντεν

Ο Τζόζεφ Ρόμπινετ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ (Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr., 20 Νοεμβρίου 1942) είναι Αμερικανός πολιτικός, πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Αναμένεται να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ήταν Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από το Ντέλαγουερ από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην Αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Γεννήθηκε το 1942, και μεγάλωσε στο Σκράντον της Πενσυλβάνια και στην Κομητεία Νιου Καστλ της πολιτείας Ντελαγουέρ.

Σπούδασε Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ, από το οποίο αποφοίτησε το 1965. Το 1968 έλαβε πτυχίο Νομικής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών της Νέας Υόρκης. Εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ από το 1968 έως το 1970.

Το 1970, εκλέχτηκε Σύμβουλος της Κομητείας Νιου Καστλ του Ντελαγουέρ. Το 1972, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ντελαγουέρ, και ήταν ο έκτος νεότερος γερουσιαστής στην Αμερικανική ιστορία. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του, το 2009.

Ο Μπάιντεν ήταν επί μακρόν μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και τελικά πρόεδρος της. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, αλλά υποστήριξε την επέκταση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την παρέμβασή της στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.

Υποστήριξε το ψήφισμα που ενέκρινε τον πόλεμο του Ιράκ το 2002, αλλά αντιτάχθηκε στην αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ το 2007.

Προήδρευσε επίσης της Επιτροπής Δικαστικών της Γερουσίας από το 1987 έως το 1995, ασχολήθηκε με θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά, την πρόληψη του εγκλήματος και τις πολιτικές ελευθερίες, ηγήθηκε της προσπάθειας για ψήφιση του νόμου περί βίαιου ελέγχου εγκλήματος και επιβολής του νόμου και του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και επέβλεψε έξι ακροάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων ακροάσεων για τους Δικαστές Ρόμπερτ Μπόρκ και Κλάρενς Τόμας. Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008, αποσύροντας στην αρχή της διαδικασίας την υποψηφιότητά του.

Ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκε στη Γερουσία έξι φορές και ήταν ο τέταρτος ανώτερος γερουσιαστής όταν παραιτήθηκε για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2008. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν το 2012.

Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν επιβλέπει τις δαπάνες υποδομής το 2009 για να αντισταθμίσει τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι διαπραγματεύσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου βοήθησαν στην έγκριση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων του Νόμου περί Φορολογικής Απαλλαγής του 2010, ο οποίος έλυσε ένα αδιέξοδο στη φορολογία, του Νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος έλυσε μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους και του Νόμου περί φοροαπαλλαγής του 2012, ο οποίος αντιμετώπισε τον επικείμενο «φορολογικό γκρεμό».

Ηγήθηκε επίσης των προσπαθειών για την έγκριση της νέας συνθήκης Έναρξης ΗΠΑ-Ρωσίας, υποστήριξε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ προς το Ιράκ μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011.

Τον Ιανουάριο του 2017, ο Ομπάμα απένειμε στον Μπάιντεν το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2020 και έφτασε στο όριο των αντιπροσώπων που απαιτείται για να εξασφαλίσει τη δημοκρατική υποψηφιότητα τον Ιούνιο του 2020. Στις 11 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, ως υποψήφια Αντιπρόεδρό του.

Στις 7 Νοεμβρίου 2020, ο Μπάιντεν κέρδισε τις Προεδρικές εκλογές του 2020, έναντι του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

με πληροφορίες απο wikipedia