Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μην σπάσουν τα κόκκινα αυγά

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να μην σπάσουν τα κόκκινα αυγά. Με αυτό το κόλπο σας εγγυόμαστε σίγουρο αποτέλεσμα και τέλεια χρωματιστά πασχαλινά αβγά.Μία από τις πασχαλινές παραδόσεις είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών και εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips που σας εγγυώνται σίγουρο αποτέλεσμα.

Πως θα φτιάξετε σωστά κόκκινα αυγά

-Εάν θέλετε τα αβγά να μη σας σπάσουν επιλέξτε όχι αβγά ημέρας αλλά αβγά 7 – 10 ημερών.

-Πλύνετε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαριστούν από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψετε ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.

-Βγάλτε νωρίτερα τα αβγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο.

-Στρώστε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι σε κατσαρόλα με πλατύ πάτο και τοποθετήστε μία μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο.

-Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα σε αυτήν.

-Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα. Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα.

-Αφού στεγνώσουν γυαλίστε τα κόκκινα αβγά με ελαιόλαδο.

Γιατί τα βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη

κόκκινα αυγά-Μεγάλη Πέμπτη
Μόνο την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα αυγά

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, αυτό εκτιμάται ότι ξεκίνησε από τη Βρετανία ως ένα παιχνίδι.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι είναι της Παναγίας και δεν σπάζεται, αλλά φυλάγεται στο εικονοστάσι μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους φυτεύεται στα χωράφια για να είναι εύφορα.