Κυβέρνηση: «Σκούπα» ρυθμίσεων για συνταξιούχους, ειδικά μισθολόγια, αυτοαπασχολουμένους

Με εκκρεμότητα την συνέχιση του παγώματος του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που εκπνέει το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση με σειρά ρυθμίσεων που κατέθεσε στη Βουλή προχωρά, μετά και το πράσινο φως που έλαβε από τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, σε μια σειρά από μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πληθυσμιακών ομάδων.

Με στόχο και την αποκόμιση πολιτικών κερδών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στη γραμμή «ανάσχεσης των συνεπειών των μνημονίων» στην πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο μεγάλο ζήτημα παραμένει το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχει κρίνει το ΣτΕ ότι θα πρέπει να επιστραφούν. Εν τω μεταξύ πάντως και με νομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε χτες το τοπίο του «πακέτου οικονομικών παροχών» διαμορφώνεται ως εξής:

 Έτσι

1.      Αναμένεται σήμερα η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για παροχή Κοινωνικού Μερίσματος τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ.Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (www.koinonikomerisma.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από 1,5 εκατομμύριο ενδιαφερόμενους ενώ τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν την Παρασκευή.

2.       1 δισ. ευρώ αποδίδονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, ενστόλους, πανεπιστημιακούς, ιατρούς ΕΣΥ και συνταξιούχους των κλάδων αυτών), ενώ με ανακοίνωσή του χτες το Υπ. Οικονομικών ανέφερεότι με ρύθμιση θα προβλεφτεί εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην εφάπαξ κράτηση 20%, αντί αναδρομική φορολόγηση ανά έτος όπου αφορούν τα αναδρομικά (και με φόρους 22%-45% ή άλλες κρατήσεις).

3.       Με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, διαγράφονται πρόστιμα πρατηριούχων καυσίμων ή και όσων υπέπεσαν σε λάθη κάνοντας χρήση των διατάξεων για την «εθελοντική αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων (ν.4446/2016).

4.       Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων , ενώ διασώζονται και νέοι συνταξιούχοι «ευγενών ταμείων» που βγήκαν μετά το 2015 στην σύνταξη και θα έβλεπαν μειώσεις άνω του 20% με το νέο τρόπο υπολογισμού στη σύνταξή τους. Το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα όμως για χήρες, αναπήρους, ορφανά και για όσους στερήθηκαν το 2015 ακόμα και την κατώτατη σύνταξη.

5.       Αντιθέτως με την πληρωμή Ιανουαρίου, θα αυξηθούν κατά 20-200 ευρώ και οι συντάξεις περίπου 500.000, όπως είπε ο Πρωθυπουργός παλαιών συνταξιούχων.

6. Με βάση τις ως τώρα και τις μελλοντικές εξοικονομήσεις, για το 2019 αποφασίστηκε επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% σε αυταπασχολουμένους, αλλά και η επιστροφή ή συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές των «λάθος» ασφαλιστικών κρατήσεων του 2017, ενώ συνεχίζονται ακόμα όμως και το 2018.

 Μεγάλος πονοκέφαλος πάντως είναι το αν θα επιστραφούν οι κρατήσεις συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με βάση το ΣτΕ) από το 2015 και μετά. Στον Ποϋπολογισμό δεν υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, αλλά το δημοσιονομικό βάρος είναι μεγάλο και έχει συναντήσει και την έντονη ανησυχία των θεσμών. Υπολογίζεται δε από το υπ. Εργασίας σεδόν στα 4,5 δισεκ. ετησίως.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Συγκλονίζει ο αντιδήμαρχος -πατέρας της 21χρονης φοιτήτριας: Ένα μεγάλο ”γιατί”

Ντελιβεράς καταγγέλλει ξυλοδαρμό από εργοδότη του – Τον χτύπησε με σιδερογροθιά στο πρόσωπο (pic)