Δύο κείμενα στο Eurogroup

Με δυο διαφορετικά κείμενα προσέρχονται Ελλάδα και θεσμοί στο Eurogroup που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του στις 14.30 ώρα Ελλάδος. Ευρωπαίος αξιωματούχος, από την πλευρά των δανειστών τον οποίο επικαλείται η Καθημερινή αναφέρει πως… συντάσσεται ένα έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint). Το έγγραφο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει κείμενο εργασίας για τη συνεδρίαση και να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και τη χθεσινή δυσαρέσκεια υπουργών Οικονομικών, που δήλωσαν ότι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες χωρίς αντικείμενο.
Ένα σύνολο εγγράφων που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους θεσμούς στάλθηκε στο Eurogroup και μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Παράλληλα, σημείωναν ότι τώρα είναι η στιγμή, που θα κριθεί η υπευθυνότητα όλων των πλευρών.
«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του.»
Οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί, ήταν «εποικοδομητικές» σύμφωνα με κοινοτική πηγή, ενώ η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους θεσμούς -η οποία διήρκησε 2,5 ώρες- ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις.
Bloomberg: Με διαφορετικές προτάσεις Ελλάδα και πιστωτές στο Eurogroup
Οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πιστωτές της χώρας δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε μια συμβιβαστική θέση και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν [στο Eurogroup] ανταγωνιστικές προτάσεις για την επίλυση του αδιεξόδου, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι τρεις θεσμοί ομόφωνα συμφώνησαν σε μια σειρά από έγγραφα τα οποία εστάλησαν στους υπουργούς Οικονομικών για να αξιολογηθούν ως η βάση για μια συμφωνία, αν και δεν έγιναν αποδεκτά από την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.
Η Ελλάδα υπέβαλε τις δικές τις προτάσεις, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

(Με στοιχεία από το capital.gr)

Μοιραστείτε το:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Digg
  • Yahoo! Buzz