Διαπραγματεύσεις σε κινούμενη άμμο

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις που τελούνται όχι μόνο στις Βρυξέλλες – στο Brussels Group – αλλά και σε πολυδαίδαλα πολιτικά επίπεδα, με ελληνικές πηγές να κάνουν λόγο για «κινούμενη άμμο» περιγράφοντας την ρευστότητα στις προτάσεις/μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι, αλλά και… στις θέσεις κάθε πλευράς.

Η ελληνική πάντως θέση περιγράφηκε χθες αναλυτικά από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, με σαφή αναφορά για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, για παρεμβάσεις στον ηλεκτρισμό χωρίς ιδιωτικοποίηση, για ΦΠΑ με δύο συντελεστές αλλά για μικρά βήματα σε εργασιακό/ασφαλιστικό.

Όσο για την «ρευστότητα» στις διαβουλεύσεις, συνδέεται, αναφέρουν αρμόδιες πηγές με την μεγάλη απόσταση που υπάρχει ακόμη μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών». Αλλά σε αυτή προστίθενται, επισημαίνουν, και οι «ενδοθεσμικές» διαφοροποιήσεις, προστίθεται όμως και το ζήτημα χρέος που θέτει η κυβέρνηση στο τραπέζι αφού όποια «διευκόλυνση» επηρεάζει άμεσα το ύψος των πλεονασμάτων και των μέτρων που μοιάζουν με ασανσέρ.

Συνεδρίαση EWG

Το Euroworking Group (EWG) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα (σ.σ. με βάση τον χθεσινό προγραμματισμό) με στόχο να καταγράψουν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μετά από μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων στο BG, του οποίου οι εργασίες όπως χθες ανακοινώθηκε θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Δεν αποκλείεται νέα σύγκλιση EWG πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο η Ελλάδα έχει ως πρώτο/βασικό στόχο μία σαφή δήλωση περί επαρκούς προόδου, την οποία ακόμη δεν έχει διασφαλίσει.

Έχει προαναγγελθεί από την γερμανική πλευρά και ραντεβού μεταξύ των ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη και Wolfgang Schaeuble πριν το Eurogroup, ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές επαφές με νέα επικοινωνία χθές το βράδυ μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Jean-Claude Juncker αλλά και σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ, αλλά και σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ με τον Γ. Βαρουφάκη να συναντά σήμερα στην Μαδρίτη τον Ισπανό ομόλογό του Luis de Guindos.

Τα μέτρα της Αθήνας
Όλα τα μέτωπα πάντως πλέον έχουν ανοίξει, μαζί με το ασφαλιστικό και το εργασιακό και βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης σε χθεσινή ομιλία του στις Βρυξέλλες μετά από συνεργασία με την ελληνική ομάδα τεχνικής διαπραγμάτευσης παραδέχτηκε μεταξύ άλλων (σύμφωνα με το γραπτό κείμενο ομιλίας) ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί και έκανε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στον τρόπο προσέγγισης στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας και στη διαχείριση του δημοσίου χρέους».

Είπε ότι μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020 θα πρέπει να έχει ως άξονα Ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ με δύο συντελεστές. Έναν χαμηλό για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και έναν πιο υψηλό για όλα τα άλλα, Αυτοδιοίκητη, Ανεξάρτητη Υπηρεσία Τελών και Φόρων (IRS), περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση Ταμείων.

Επίσης το μετά τον Ιούνιο Αναπτυξιακό Συμβόλαιο της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ανέφερε ένα επενδυτικό πακέτο από την EIB – σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις ανταλλαγή των ομολόγων SMP της ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου, εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του EFSF δανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ’20 αλλά και ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις για Αναπτυξιακή Τράπεζα, για μια bad bank «που βοηθάει τις τράπεζες να απαλλαγούν από την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων» αλλά και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να:

• Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου και να εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού όπως διευκρίνισε).

• Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων), να απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα), να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών) και να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.

Για την αγορά εργασίας ωστόσο είπε ότι χρειάζεται ρύθμιση για να επισημοποιήσει το αδήλωτο εργατικό δυναμικό με θετικές εξωτερικές συνέπειες για τους συνταξιοδοτικούς πόρους και τα έσοδα του κράτους. «Γι αυτό το λόγο οι περισσότεροι εργοδοτικές οργανώσεις στην Ελλάδα είναι υπέρ μίας νέας νομοθεσίας συλλογικών διαπραγματεύσεων και υψηλότερων κατώτερων μισθών» σε συνεργασία με το ΙLO».

Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι η επιστροφή σε μια ανάπτυξη με πλούσια προσφορά εργασίας μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο πάλι «και κάθε προσπάθεια να κοπούν οι συντάξεις τώρα για να υπάρξει ισοσκελισμός στα λογιστικά τους βιβλία θα οδηγήσει σε περαιτέρω φτωχοποίηση και σε άλλον ένα κύκλο του αποπληθωρισμού χρέους». Ωστόσο προέβαλλε παρεμβάσεις σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε ενοποίηση των μικρότερων ταμείων.

(www.capital.gr)

Μοιραστείτε το:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Digg
  • Yahoo! Buzz