«Ήταν και κάτι παρατρεχάμενα στελέχη του ΔΝΤ….»

Δεν αιφνιδιάστηκε η Αθήνα από τις χθεσινές εξελίξεις με το ΔΝΤ, το οποίο έδειξε έντονα τη δυσφορία του για τις μεθόδους που ακολουθούνται στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – Θεσμών, στην τελική ευθεία για τη συμφωνία ( ή τη ρήξη). Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου είναι… πολεμικό. H άρνηση της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, ήτοι των κκ Παππά-Τσακαλώτου να διαβουλευτούν με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, έγινε σαφής από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με τον P. Moscovici, την περασμένη Δευτέρα.
«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η γόνιμη διαβούλευση είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Το ΔΝΤ λειτουργεί από καιρό ως τροχοπέδη σε οποιαδήποτε δυνατότητα σύγκλισης με τους Θεσμούς και με την ανελαστική του στάση δυναμιτίζει κάθε περιθώριο συμφωνίας» αναφέρει η ίδια πηγή, εξηγώντας:
«Επισκεπτόμενοι οι κκ Παππάς και Τσακαλώτος τον P. Moscovici στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν ενώπιον και παρατρεχάμενων στελεχών του ΔΝΤ, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να παραμείνουν στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ε.Ε. Οι Έλληνες υπουργοί, βλέποντάς τους, απείλησαν ότι θα φύγουν από τη συνάντηση. Έφυγαν τελικώς οι υπάλληλοι του Ταμείου».
Δια της περιγραφής αυτής, επιχειρεί η ίδια πηγή, να περιγράψει το κλίμα μεταξύ Αθήνας και IMF, με την Αθήνα άλλωστε να έχει όλο το προηγούμενο διάστημα «φωτογραφίσει» το Ταμείο, ως έναν από τους «υπαίτιους» του μέχρι σήμερα ναυαγίου στην επίτευξη συμφωνίας.
Άρνηση
Τα χαμόγελα και οι δεσμεύσεις πάντως πως «βρισκόμαστε λίγο πριν από την επίτευξη συμφωνίας» που κυριαρχούσαν ως φόντο κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, «έσβησαν» νωρίς.
Άμα τη επιστροφή του Α. Τσίπρα και των υπουργών που τον συνόδευσαν στις Βρυξέλλες, η εικόνα στο Μαξίμου, σχηματοποιήθηκε με λεπτομέρειες και δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για συμφωνία.
«Εμείς δεχόμαστε να συζητήσουμε και για τον ΦΠΑ και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όχι όμως μεμονωμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε συμφωνία που να μην περιλαμβάνει σαφή και ρητή δέσμευση για ρύθμιση του χρέους (αναδιάρθρωση ή απομείωσή του) αναφέρει κυβερνητική πηγή με γνώση της πορείας της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας: «Δεν δέχονται να συζητήσουν για το χρέος. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από μας.

(Με στοιχεία από το capital.gr)

Μοιραστείτε το:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • Digg
  • Yahoo! Buzz